Terugblik op 2016

Terugblik op 2016

Hoogtepunten van afgelopen jaar

Het is eind december 2016. Tijd voor een terugblik op de hoogtepunten en ontwikkelingen van afgelopen jaar. Dit jaar ben ik mijn blog begonnen, om meerdere redenen. Sinds half juni ben ik begonnen met schrijven, en sindsdien ontvang ik alleen maar lieve complimenten, suggesties voor nieuwe onderwerpen, vragen of andere leuke reacties. Het is echt ontzettend leuk om te merken dat anderen mijn artikelen de moeite waard vinden om te lezen, dat ze er zelfs inspiratie uithalen voor hun eigen gezin of aan het denken zijn gezet. Dat vind ik bijzonder. Bedankt voor alle waardering!

Naast mijn blog heb ik natuurlijk nog veel meer gedaan. Het was een vol jaar, met hoogte- en minder hoge punten. Eentje waarin ik mijzelf vaker ben tegengekomen dan ik had gedacht, en wat me tegelijk ook veel heeft geleerd. De tegenslagen zijn, zoals mijn vader dat mooi zegt, de mini trainingen. De lessen om jezelf bij te vijlen en te schaven, jezelf scherper af te stellen op wat er nog komen gaat. Ik neem je mee in een aantal van deze gebeurtenissen.

Top 10 meest gelezen artikelen van 2016

 1. Mijn eigen praktijk: het bekendmaken van mijn droom en toekomstplannen is best een beetje spannend, maar ik ben er helemaal aan toe!
 2. Kinderleed als je net 4 bent geworden: een typisch geval van leedvermaak. Het had een home video kunnen zijn. Eigenlijk super zielig natuurlijk, maar stiekem heel erg grappig.
 3. Speelgoed, wat doe je ermee? Over mijn (toenemende) weerstand tegen de grote massa’s plastic en rommel die langzaam aan ons huis overneemt.
 4. Toen ik ging zitten, voelde het al beter. Een korte schets van een eerste reactie van een van mijn cliëntjes, die met wat weerstand toch in de hulpverlening komt.
 5. Is onveilige hechting een probleem? Er wordt veel over hechting geschreven, en soms ook onnodig bang of bezorgd gemaakt. Een artikel met wat nuancering is dan wel op zijn plek.
 6. Dinsdagavondcrisis. Een kijkje in de keuken van ons gezin, als het even niet zo gesmeerd loopt. En geloof me, deze momenten zijn er plenty. “Hoe doen andere ouders dat!?” roep ik dan ook regelmatig.
 7. De haren doen van je dochter. Sommige mensen hebben er een cursus voor nodig. Ik was daar één van. Maar hé, ik kan nu dus wel opvlechten, diadeemvlechten, elsavlechten of boxer braids maken, ha!
 8. Waarom wij voor montessori kozen. De eerste blogrequest die ik deed. Over onze motivatie en afweging om voor deze onderwijsvorm te kiezen.
 9. 7 Redenen om je kind te laten sporten. Ik ben zelf helemaal om, en kan het alleen maar iedereen van harte aanbevelen: ga sporten, kom in beweging, ga naar buiten! En je wordt er ook nog slim van.
 10. 20 Alternatieven voor straf. Omdat straf simpelweg gewoon niet werkt en bovendien schadelijk is voor de relatie tussen ouders en kind.

Gebeurtenissen rondom het gezin

 • We blikken terug op een topvakantie dit jaar. Lekker 3,5 week in Slovenië rondgereisd, van camping naar camping, zo’n beetje het hele land ontdekt. Goed weer, dat is een unicum tijdens onze vakanties, maar eindelijk hadden we zon na al die jaren regen! We hebben genoten.
 • Na de zomer begon Fosse op school, weer een mijlpaal. Maar hij stroomde er in alsof hij er al weken zat. Wat een heerlijk zorgeloze toestand! Meia startte in de middenbouw, ook een spannende en nieuwe tijd die daar aanbreekt.
 • Een deel van de tijd wordt in 2016 opgeslokt door de zwemlessen van de kinderen. Meia zwom al voor haar A-diploma en mocht in oktober eindelijk afzwemmen. In november is Fosse gestart met zwemles, wat betekent dat we nu 2x per week naar het zwembad rijden voor een les. Intussen haalde Meia ook haar B-diploma en lest ze nu voor haar C-diploma.
 • Signe begint in 2016 op te groeien tot een regelrecht persoontje, compleet met goede dosis koppigheid, ondernemingsdrang, temperament en drift. Motorisch supervlot, maar praten doet ze nog steeds niet (veel). Ze regelt het wel. Het leidt tot menige frustraties over en heen, tot héél veel crisismanagement en symptoombestrijding. Het algehele gevoel over 2016 is dat ik uiteindelijk geen stap verder ben, maar wel het hele jaar bezig ben geweest, wat betreft het verzorgen van de kinderen.
 • Eind 2016 hakken we de knoop door en zetten we na heel veel wikken en wegen ons huis te koop. Er is een heel proces aan vooraf gegaan wat niet alleen met de privé situatie te maken had, maar vooral met mijn werk. Het voelt als een grote stap, en eigenlijk is het dat ook wel.

Persoonlijke gebeurtenissen 2016

 • In 2016 ben ik meer gaan werken: van 22 naar 28 uur, wat best een verschil maakt in het dagelijks leven. Ik heb het zo ingedeeld, dat ik ’s avonds werk, en soms vrijdags onder schooltijd, zodat het een minder grote belasting is voor het gezin. In de toekomst wil ik vooral onder schooltijd gaan werken.
 • In onze praktijk is er veel gaande. Er is een toenemende vraag naar hulp, terwijl de geldkraan wordt dichtgedraaid. Het feit dat we als hulpverleners zorgplicht hebben, voert de druk alleen maar op. Toen eind dit jaar een fijne collega besloot te stoppen bij ons, was dit best even slikken. Het betekende per direct een hogere werkdruk, wat de laatste maanden flink te voelen was. Nu, in de rust van de vakantie, heb ik even de gelegenheid hierop te reflecteren en plannen te scheppen voor de toekomst. Want werken onder hoge werkdruk is voor niemand goed.
 • 2016 was een jaar van voorbereidingen. Er werd steeds meer duidelijk over de overname, en er zijn vele gesprekken gevoerd met allerlei partijen, om te bekijken wat mogelijkheden zijn en hoe het allemaal in zijn werk gaat. Ik heb een ondernemingsplan geschreven, en inmiddels zelfs een beetje thuis in de terminologie van een zelfstandig ondernemer. Er ging een wereld voor me open, en ik ben heel blij dat Steef zo betrokken is en mij in alles helpt en ondersteunt. Het voelt echt als een avontuur dat we samen aangaan.
 • Mijn ontspanning haalde ik vooral uit mijn grote passie: sporten bij Natuurlijk Sportief. Een regelrecht hoogtepunt van dit jaar was de expeditie naar Schotland, dat was fantastisch. Maar ook samen met ploeggenootjes en Steef de Mud & Water Challenge doen, en genieten van alle trainingen. Vooral in de zomer, zwemmen onder de zon, dan is geluk ineens heel dichtbij.

 

Volg me en deel als je wilt
Pin Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *