Afzwemmen voor A-diploma

Afzwemmen voor A-diploma

Eindelijk, het A-diploma!

Afgelopen weekend was het zover: Meia ging afzwemmen! Weer een mijlpaal, weer een vinkje in de ontwikkelingsstappen van onze kinderen. We hadden mazzel dat de klok precies een uur terug ging, want om 9.00u moesten we al paraat staan in het zwembad. Gelukkig had Meia een goeie nacht gemaakt en stond ze uitgerust op.

Spanning

Opgewacht door opa’s en oma’s van beide zijden en zelfs een oom, kwam Meia zenuwachtig aan in het zwembad. Hier had ze een jaar naartoe gewerkt. Perfectionistisch als ze is, nam ze het hoog op. De afgelopen dagen had ze al meerdere keren laten vallen hoe spannend ze het vond en riep soms ineens out of the blue “ik mag afzwemmen!”. Er gaat vaak meer in die koppies om dan waar je erg in hebt. Hoewel ik meerdere keren aangaf dat het afzwemmen betekende dat ze sowieso al geslaagd was, bleef de spanning.

Afzwemmen

Het was een drukte van belang, het hele zwembadje vol met toeschouwers, wat op Meia sowieso altijd indruk maakt. Toen het dan eindelijk 9 uur was, mochten de kindjes zich verzamelen aan de rand van het zwembad. Gekleed in zwemkleding, ondergoed, hemd, shirt, korte broek én waterschoenen. Want afzwemmen gaat met kleren aan. Er zijn een aantal vaste onderdelen die de kinderen tonen tijdens het afzwemmen om te bewijzen dat ze de vaardigheden beheersen.

afzwemmen a diploma zwemles zwembad

Zwemles vroeger

Nu ben ik zelf alles behalve een zwemkampioen. Ik weet nog dat ik in het zwembad pas werd gecorrigeerd van richting als ik tegen de kant, de slangen in de banen of een ander kind aan zwom. Ik miste 9 van de 10 keer de uitleg van de badmeester omdat ik stond te dromen of de binnenkant van mijn zwempak aan het inspecteren was. Ik kon wel redelijk zwemmen, maar het lukte me niet mijn B-diploma te halen. Altijd als ik 7 meter onder water zwom, keek de badmeester precies de andere kant op, leek het wel. Op een gegeven moment heeft mijn moeder het opgegeven en me er af gehaald.

Zwemdiploma tegenwoordig

Tegenwoordig is het wel andere koek. Volgens mij is het nieuwe A-diploma minstens wat het oude A en B diploma vroeger was. Niet zo gek dat de gemiddelde duur ongeveer 1-1,5 jaar is voor het A-diploma. Ze moeten behalve de bekende schoolslag ook rugslag, borstcrawl, rugcrawl, onder matten door, door gaten heen en nog meer van dat soort fratsen beheersen. Ohja, en met kleding aanzwemmen, elke (halve) les.

Borstcrawl en rugcrawl

Dus was ik ook best onder de indruk wat die kleine waterratten allemaal al konden. Ik zag krachtige en sierlijke armbewegingen bij de borst- en rugcrawl waar menig volwassene een puntje aan kan zuigen. Het was een leuk feestje voor de kleintjes die afzwommen. Er werd na elke kleine prestatie geapplaudisseerd voor de kinderen, het was een succes voor alle kindjes.

afzwemmen a diploma zwemles zwembad zwemdiploma

Medailles en mogelijkheden

En bij de diploma-uitreiking werd semi-officieel ook een medaille omgehangen. Ape-trots was onze kleine zwemotter. De hele dag heeft ze haar medaille aan iedereen getoond en maandag moest, terecht, haar diploma mee naar school om haar mijlpaal ook daar te vieren. Ik ben blij voor haar. Ze kan nu inderdaad zwemmen, wat veel mogelijkheden opent. Het betekent voor ons dat we met een geruster hart kunnen gaan zwemmen als gezin. Want dat is een gepuzzel: 3 kinderen en 2 volwassenen, dat betekende voorheen altijd dat je eigenlijk 1 volwassene tekort kwam. Nu kan dat beter georganiseerd worden.

Op naar het B-diploma

Het betekent ook weer een nieuwe verandering in onze agenda. En die was al overvol, merkte ik nu ook weer. Want nu Meia doorstroomt naar een ander groepje voor haar B-diploma, mag Fosse beginnen met zwemles. Meia gaat nu ’s avonds om 19.00u zwemmen voor haar B-diploma. Hoe positief ik ben over de zwemschool, dit vind ik toch echt een hele vervelende tijd. Want in de praktijk betekent dat, dat ze niet vóór half 9 in bed ligt, en dat vind ik echt veel te laat door de weeks. Maarja, het is even niet anders. Een ander groot nadeel is dat het precies op mijn sportavond valt, wat inhoudt dat we voor deze avonden oppas moeten regelen. Gelukkig is de duur voor het B-diploma een stuk korter, dus daar hopen we dan maar op.

Zwemles voor Fosse

Met het afsluiten van het “A-diploma tijdperk” van Meia, start direct dezelfde periode voor Fosse. In tegenstelling tot Meia, begint hij al op zijn 4e jaar. Ik heb er alle vertrouwen in dat Fosse het zwemmen snel oppikt. Dat komt omdat hij zwemmen fantastisch vindt: in het water is hij helemaal vrij, zelfs roekeloos! Omdat hij er zo’n plezier in heeft, denk ik dat hij de zwemles als leuk zal ervaren. Daarnaast was hij ook vlot met fietsen zonder zijwieltjes en andere motorische (automatiserings)vaardigheden. Dit is vaak een indicator van hoe het zwemmen wordt geleerd.

Ik houd jullie op de hoogte van de ontwikkelingen. Ook ben ik heel benieuwd hoe deze fase bij jullie kind is verlopen?

Volg me en deel als je wilt
Pin Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *