De invloed van seizoenen op ons
Milder over mijn winterdip
In de winter heb ik altijd een beetje een dip. De laatste jaren merk ik dit steeds duidelijker, maar kan ik er tegelijkertijd ook meer vrede mee hebben. sinds ik me meer heb verdiept in de seizoenen, hun kenmerken en effecten op ons bioritme en daarmee ons leven, kan ik veel beter plaatsen waarom ik me voel zoals ik me voel en waarom ik doe zoals ik doe. Natuurlijk heb je daar voor het grootste gedeelte zelf wat over te zeggen en kun je daar ook zelf verandering in brengen, maar voor een ander gedeelte is het ook simpelweg een natuurwet.
Natuurwetten
De wet van cycli, van komen en gaan, ontstaan en vergaan. De zomer wordt altijd gevolgd door de herfst en tenslotte de winter. Waar de zomer het seizoen is van energie, naar buiten gericht zijn, contact zoeken en maken, ondernemen en veel doen, is de winter juist het tegenovergestelde. De dieren trekken zich terug in hun hol voor een lange winterslaap. Ze eten zich eerst nog even rond voor een goede vetreserve om het warm te houden in de koude maanden. Wij mensen zijn niet veel anders. In de winter staat er niet voor niets stevige stamppot boerenkool met vette worst op tafel. We hebben meer behoefte om te cocoonen, ons terug te trekken bij de haard. We verzinnen excuusjes om onder verplichte sociale activiteiten uit te komen, omdat we veel liever een boek lezen met een dampende mok thee. Schaam je niet, het is de normale cyclus van de seizoenen. We zijn echter vergeten om hier naar te luisteren en om hier respectvol mee om te gaan. In plaats daarvan proberen we alle dagen, weken, maanden en seizoenen hetzelfde te laten zijn en dwingen we onze lichamen in eenzelfde toestand, ongeacht welke dag van het jaar het is.
Reflecteren en terugtrekken
Dat probeer ik nu anders te bekijken. Ik heb in de donkere maanden inderdaad veel meer behoefte om me terug te trekken. Het is ook het seizoen van reflecteren, mijmeren, terugkijken op zaken en daar lessen of conclusies uit trekken. In de lente komt er juist voor nieuwe plannen en ideeën. Wat dat betreft is het moment van oud&nieuw met de goede voornemens ook totaal niet ideaal. Die kun je beter in de lente maken. In de winter lees ik graag veel, en ben ik minder gemotiveerd om te sporten, hoe leuk ik dat op andere momenten ook vind. Voorheen voelde ik me hier schuldig en rot over. Ik vond dat ik een voorbeeldfunctie had en dat ik vooral moest doorzetten en volhouden. Daarin ben ik milder geworden. In plaats van mezelf nog eens een extra rotgevoel aan te praten, zoek ik juist naar waar ik wél motivatie voor voel. In de winter komt dat vaak neer op wandelen en cross fit, omdat dit binnen is. Het werkt voor mij ook heel goed om rond de feestdagen minstens een week vrij te nemen, om écht uit te rusten. Gewoon bij de open haard een boekje lezen, luisteren naar de top2000, spelletjes doen en een grote legpuzzel maken.
Meer eten, minder sporten
De meeste moeite heb ik met dagen dat het zwaar grijs bewolkt is en maar blijft regenen of miezeren. Het donkere weer drukt zwaar op mijn stemming als dit langer aanhoud. Gek genoeg maak ik vaak lange wandelingen in dit weer, alsof ik toch af en toe snak naar een glimpje zonlicht of die vitamine D. Als ik dan een dagje buiten ben geweest voel ik me beter om de donkere dagen die volgen aan te komen. Intussen heb ik geleerd dit niet teveel te analyseren, maar vooral de behoefte te volgen. In de winter snoep en eet ik ook meer. Een beetje zoals die beer die zich volpropt voordat hij in winterslaap gaat. Ook hier probeer ik me niet meer zo druk om te maken. Het is nu eenmaal zo, en ik weet ook dat dit in de lente altijd weer goed komt. Ik ken mezelf intussen om dit vertrouwen te hebben.
Lente en nieuwe motivatie
En nu de luchten weer openbreken en de hemel weer blauw kleurt, de kleuren in de natuur ineens weer feller en sprankelender worden, voel ik ook weer iets openbreken in mijzelf. Alsof er iets nieuws wordt aangeboord van binnen, wat het licht zoekt en tot bloei wil komen. Alsof ook de zaadjes in mij beginnen te ontkiemen. Ik voel me lichter, vrolijker, heb vaker een glimlach en kijk meer de wereld in, in plaats van ingedoken van de kou naar beneden te kijken. Het is bijzonder om te merken hoeveel effect dit heeft op me, en hoe verbonden we uiteindelijk allemaal zijn met de natuur om ons heen.
Kunstmatig ingericht leven
Als ik zie hoe kunstmatig en geforceerd we ons leven allemaal proberen in te richten en vorm te geven, ligt hier volgens mij nog een hele grote kans voor mensen: wanneer we zouden leren meer in sync met de seizoenen en ons bioritme te leven, zou het leven veel natuurlijker en moeitelozer verlopen. We zouden meer van onszelf begrijpen en beter afgestemd zijn op de wereld om ons heen. We zouden daarbij stoppen met veroordelen van onszelf en minder last hebben van negatieve gedachtes of belemmerende overtuigingen aangaande ons gedrag. Uiteindelijk gaat dit ook over jezelf beter leren kennen, jezelf meer leren aanvoelen en opnieuw leren afstemmen op de natuur en zijn wetten. We staan er tenslotte niet boven, we zijn slechts onderdeel van het geheel.
4 gedachten over “De invloed van seizoenen op ons”
Heel herkenbaar!
Fijn om te horen!
Zo herkenbaar! Dank voor deze inzichten!
Fijn Janneke! En graag gedaan 🙂