Voornemens voor 2017

Voornemens voor 2017

Van voornemens naar actieplan

Een terugblik op het afgelopen jaar nodigt vanzelfsprekend uit tot een vooruitblik op het aankomende jaar. Of, om het bij de clichés te houden: voornemens voor 2017. Natuurlijk kan ik dan niet achterblijven. Sterker nog, ik maak ze elk jaar. En elk jaar schrijf ik ze op in een dagboekje, waar ik het jaar daarop kan terugkijken wat er van is gekomen. In sommige gevallen blijft het bij voornemens, maar andere zaken kan ik inderdaad van mijn lijstje strepen.

Concrete doelen

Of ik me er aan houd, heeft vooral te maken met hoe concreet mijn voornemens zijn: als het een duidelijk actieplan is, of een eenmalige activiteit, dan is de kans inderdaad groot dat ik dit voor elkaar boks. Tijdens het schrijven van mijn terugblik op 2016, moest ik terugdenken aan de vraag die mijn collega me stelde tijdens de laatste lunch voor de kerstvakantie. Ze vroeg: ‘welk cijfer geef je voor 2016?’. Ik moest er lang over nadenken, en ook ’s avonds wist ik niet direct het antwoord. Als ik op mijn gevoel af ging, dan merkte dat die wat dubbel was, en vooral gekleurd door de afgelopen periode, die ik als stressvol heb ervaren. Dat vertroebelde mijn algehele beeld van 2016 merkte ik.

Voornemens voor 2017

Maar het maakte me ook direct duidelijk dat ik bepaalde zaken anders wilde in 2017. En laat ik dat nou eens in een goed voornemen gieten, dan heb ik direct een actieplan voor volgend jaar! De voornemens betreffen zowel mijn blog, mijn werk, mijn gezin en mijn persoonlijke voornemens. Ik ben benieuwd naar jullie voornemens en hoeveel van de voornemens van dit jaar ook kunnen worden afgestreept!

Voornemens gezin/privé

 • Ik ben er alvast mee begonnen: puin ruimen. Laatst gingen maar liefst 5 vuilniszakken vol speelgoed (ja 5!) richting kringloop. Nog niet zo lang geleden hadden we al een kofferbak vol speelgoed uitgesorteerd en weggebracht, maar blijkbaar was dat toen niet drastisch genoeg geweest. Ook ben ik de kledingkasten doorgegaan en een opbergkist. Resultaat: 7 vuilniszakken vol ouwe zooi. Voornemen voor 2017 is dan ook alleen nog maar goed speelgoed in huis te laten komen. Dit voornemen krijgt nog een blogstaartje.
 • Voornemen: de kinderen meer inbreng geven in bijvoorbeeld wat we gaan eten, wat we gaan doen in weekenden, wat ze aan willen. Het besef kwam laatst ineens dat ze stiekem al best een leeftijd hebben waarin hun mening óók mag worden meegewogen. En ik geniet van hun ideeën, merk ik.
 • De vakantie is nog onbeslist, en dat blijft voorlopig zo. Gezien de situatie met ons huis/verhuizen is het nog onduidelijk of we op vakantie gaan en hoe. Een grote wens van mij is om weer op fietsvakantie te gaan, en ook kamperen vind ik fantastisch. Gelukkig boeken we nooit iets van tevoren, dus we zien wel hoe de zomer gaat.
 • Wat we echt stelselmatig te weinig hebben gedaan in 2016 is samen (dus zonder kinderen) weg. Een absoluut doel is dan ook om meer dagjes weg te gaan en ook een nachtje of weekend samen weg. Nu Signe wat ouder is, vind ik het ook gemakkelijker om haar eventjes weg te brengen. Een ouder die beter voor zichzelf zorgt, is tenslotte ook een betere ouder, dus dit moet echt vaker gaan gebeuren.
 • Waar ik heel veel geluk, plezier en ontspanning uit haal is het sporten. Dit wil ik blijven doen en ook uitbreiden: ik wil mijn eigen grenzen gaan opzoeken en verleggen in het sporten. Doelen die ik voor mijzelf heb, zijn o.a. een trailrun lopen, proberen 20km te gaan rennen, en in het trainen sterker en fitter te worden. Als mijn knie meewerkt wil ik weer vaker 2 uur achter elkaar trainen, vooral zomers. Ook zou ik heel graag weer mee willen op een expeditie naar het buitenland.

Voornemens zakelijk/werk

 • Zoals ik in de terugblik op 2016 al schreef, ben ik meer gaan werken. Wat ik belangrijk vind, is dat dit niet ten koste gaat van mijn gezin. Mijn voornemen voor 2017 is dan ook om op de roostervrije dagen en studiedagen van mijn kinderen zelf ook vrij te nemen. De werktijd plan ik deels in op avonden. Voor de vrije dagen wil ik meer gerichte activiteiten gaan doen, om meer te genieten van de tijd die ik vrij ben.
 • Op het werk wil ik meer en meer verantwoordelijkheid nemen, om de rol van praktijkhouder steeds meer eigen te worden. Dat betekent dat ik steeds meer het gezicht wordt namens de praktijk naar bijvoorbeeld de gemeente en andere netwerken toe.
 • Voor mijn eigen praktijk hoop ik een pand te vinden en deze helemaal naar wens te kunnen inrichten en aankleden. Ik barst ook voor de ideeën voor de invulling van mijn werk en manier van werken. Meer hierover zal volgen in de rubriek zelfstandig ondernemer.

Voornemens voor mijn blog

 • In 2016 ben ik begonnen. En het bevalt goed! Schrijven is altijd een passie van me geweest. Ik houd voor mijn kinderen alle mogelijke invuldagboeken bij en schrijf ook zelf in 3 dagboeken tegelijk. Het heeft iets nostalgisch. Ik zit vaak vol ideeën, en met schrijven schep ik helderheid, kan ik dingen verwerken of juist concreet maken. In 2017 wil ik daarom verder met mijn blog, met de onderwerpen waar ik nu ook al over schrijf. Plus nog meer. Een paar ideetjes die ik ten uitvoer wil brengen:
 • Ik wil meer inspelen op de actualiteiten en het moment van het jaar. Zoals deze blog past in deze tijd, zo wil ik meer letten op wat er nu speelt, en daar naar schrijven. Dat betekent voor mij iets meer plannen en vooruitdenken. Kan ook geen kwaad.
 • Ik heb het al even uitgeprobeerd: bloggen op verzoek. In 2017 hoop ik vaker een interactie te hebben tussen mijn lezers en mijzelf, waarin mijn lezers kunnen meedenken en meestemmen over onderwerpen. Via Facebook doe ik deze oproepjes, dus like nog even de pagina om mee te doen.
 • Bloggen doe ik voor mijzelf en voor mijn plezier, maar ik vind het zeker leuk om ook via mijn blog in contact te komen met anderen met wie ik op de een of andere manier kan samenwerken. In 2016 heb ik al regelmatig leuke contacten gehad, en ik ben benieuwd wat 2017 op dat gebied gaat brengen.
 • Het is een dooddoener, maar door tijdgebrek ben ik nog onvoldoende toegekomen aan het lezen van boeken, waar ik reviews over wil schrijven. In 2017 wil ik dit meer doen, en minimaal elke 2 maanden een review voor een boek plaatsen. Ik ga nadenken hoe ik meer structureel tijd hier aan kan besteden.
Volg me en deel als je wilt
Pin Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *