Zweethut ervaring deel 1

Zweethut ervaring deel 1

Uit je comfort zone

Leren gebeurt buiten je comfort zone. We zijn als mensen gemaakt om lui te zijn, om comfort op te zoeken en alles bij het oude te houden. Dat is ons primaire brein, ons oerbrein. Die is nog steeds vele malen krachtiger (want: veel ouder evolutionair gezien) dan ons mensenbrein, waar ons verstand gezeteld is. Dat betekent dus in de praktijk dat het nodig is om af en toe jezelf in situaties te zetten die niet direct aantrekkelijk, leuk, fijn of aangenaam zijn. Juist wanneer het schuurt, rek je je grenzen van je comfort zone op. En dat heb ik een tijdje terug eens goed gedaan, samen met Steef. Want ik had namelijk een uitje voor ons geregeld, waarbij we een dag naar een zweethut zouden gaan. Ik had daar tot voor kort nog nooit van gehoord, tot ik iemand er uitgebreid in een podcast over hoorde vertellen. Ik was daardoor erg nieuwsgierig geworden wat het voor ons kon brengen, dus besloot ik direct een dag te boeken.

Een zweethut, wat is dat?

Een zweethut, dat klinkt als een primitieve sauna, en eigenlijk heeft het daar ook wel iets van weg. Maar waar een sauna vooral bedoeld is om lekker te ontspannen, is een zweethut dat niet. Hoewel het wel het eindresultaat kan zijn. Als je een dag in een zweethut plant, ben je de hele dag zoet. Het omvat namelijk het hele proces, van het opwarmen van de stenen, het maken van de hut, de sessies, de pauzes ertussen en het afbreken en gezamenlijk afsluiten.

Ceremonies en symbolen

De zweethut ceremonie is een eeuwenoude traditie, die door inheemse stammen wordt gebruikt, met als doel zuivering maar ook meer dan dat. Het is ook vooral een spirituele ervaring. Een manier om jezelf op een andere manier te leren kennen en nieuwe inzichten op te doen. De stenen die in het vuur liggen tot ze roodgloeiend zijn, worden vervolgens in de hut gebracht, en worden respectvol benaderd omdat ze worden gezien als medicijnen. Het is het medicijn dat je geeft wat je op dit moment nodig hebt. Wat je nodig hebt, hoeft zeker niet hetzelfde te zijn als wat je wilt krijgen. Voordat het vuur wordt aangestoken worden de windstreken geëerd en geeft iedereen zijn intentie voor die dag mee aan de stenen die op het vuur worden gelegd. De dag zit dus doordrenkt met symboliek en ceremonies, wat direct een mystieke en betekenisvolle lading geeft aan de dag.

De stenen zijn het medicijn

In de zweethut sessies wordt er water over de gloeiende stenen gegoten, waardoor er hete stoom in de hut komt, waardoor je gaat zweten. Het wordt echter zó heet dat het niet meer zo ontspannen voelt, en wat daardoor voor bijzondere ervaringen kan zorgen omdat je op jezelf wordt teruggeworpen. Want wat doe je dan? Hierover spraken we met elkaar van tevoren: onze mind is namelijk heel erg geneigd om van alles te gaan roepen: ‘het is te heet, ik kan dit niet, ik moet hier weg, ik wil niet meer, ik krijg geen lucht’, etc. En dan is de uitdaging om dat te verdragen en toch te blijven in de situatie. Zodat je leert dat wat je brein zegt, niet altijd waar is. De ervaring is zo fysiek en zintuiglijk, dat je veel meer in contact komt met je lichaam en uit je koppie gaat. Hier kun je ook mooie inzichten krijgen.

Je kunt meer dan je denkt

Het is bij uitstek een ervaring die je leert dat je veel meer kunt dan je denkt. Dat is wat ik bij defensie ook steeds leer en daar ook zo aan waardeer. Dat is precies het element dat in Kamp van Koningsbrugge zo goed wordt benadrukt. We zijn tegenwoordig niks meer gewend. Of, zoals Richard de Leth dat zo mooi zegt: we gaan ten onder aan ons eigen succes. Want we hebben alle prikkels en uitdagingen weggenomen in het leven, waardoor we letterlijk en figuurlijk niet meer in beweging komen. Onze comfort zone wordt daardoor steeds kleiner of smaller, en we vermijden alles wat daarbuiten ligt. Terwijl dáár nu juist het goud ligt! Want hoe gaaf is het om te ontdekken dat je iets kunt, wat je nooit had gedacht! Dat geeft voldoening, trots, kracht. Een zweethut ervaring is precies zo’n ervaring. Maar daarnaast kan het ook leiden tot een veel diepere ervaring, omdat je geen afleiding hebt, enkel jezelf. Het leert je hoe je met situaties omgaat, en het geeft je de mogelijkheid om daar een andere keuze in te maken. Eentje die je in het dagelijks leven ook kunt gebruiken. Op die manier geven de stenen inderdaad precies wat je nodig hebt. Het werpt licht op je blinde vlekken, op een weinig subtiele wijze, maar daarom juist onmiskenbaar en niet te missen.

In het volgende deel zal ik meer vertellen over onze persoonlijke ervaringen en inzichten, en wat het ons heeft gebracht.

Volg me en deel als je wilt
Pin Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *