Afstand tussen mensen

Afstand tussen mensen

Afwijzen op jouw keuzes

Een ander pijnlijk gevolg van de polarisatie en verdeeldheid, waar ik er één van ben, en die helaas wordt herkend door velen, is dat mensen af­stand nemen van elkaar vanwege elkaars medische beslissing. Wanneer is ooit gebeurd, dat mensen elkaar afwijzen op basis van een persoonlijke of medische keuze? Ik heb het nooit eerder meegemaakt.

Begrip opbrengen

Je kunt het oneens zijn met iemands besluit, natuurlijk. Dat is een groot (verworven!) recht dat we hier hebben. Zo kun je het oneens zijn met iemands beslissing om abortus te plegen. Maar sluit je diegene dan uit? Of probeer je diegene te begrij­pen, probeer je je eigen oordelen te parkeren en liefdevol te zijn naar die ander? Want diegene gaat een periode door wat al een afstraffing op zichzelf is. Is het dan nodig om daar jouw oordeel ook aan toe te voegen?

Ook kun je het oneens zijn met iemands besluit om geen chemotherapie te kiezen als be­handeling bij kanker. Wijs je diegene dan af? Verbreek je het contact? Vindt je het een ronduit egoïstisch besluit van die persoon, omdat het wellicht ook af gaat van jouw tijd met die geliefde persoon? Of probeer je, hoe moeilijk je het ook vindt, die keuze te respecteren en er voor diegene te zijn in deze lastige tijd?

Zo kun je het ook oneens zijn met iemands besluit tot euthanasie. Maar het diegene verwijten? Staat dat niet gelijk aan oordelen? Waarom zou jij in de positie zijn, om te bepalen wat de beste keuze is voor iemand? Geldt hier niet het recht op autonomie, zelfbeschikking en integriteit van je lichaam? 

Kies je voor liefde, of polarisatie?

Je kunt een ander hooguit proberen te begrijpen. Vanuit liefde en acceptatie. Als dat tenminste de waardes zijn waar je naar handelt en die hoog in het vaandel staan. Hoe kan het dan dat er snoeihard een grote groep mensen wordt afgeschreven als tweederangs burgers, als een minderwaardige klasse? Hoe kan het dat er wordt toegestaan dat wereldwijd deze groep van miloenen mensen de Zwarte Piet krijgt toegespeeld en tot zondebok wordt gemaakt?

Welke waardes prevaleren hier? Wat is nu écht belang­rijk? Veiligheid? Tegen welke prijs? Hoe ver wil je gaan voor de schijn van veiligheid? Zijn we echt zó ver dat we, voor een gevoel van veiligheid, miljoenen mensen gaan uitsluiten en bestraffen? Want dat doen we. Aan jou de keus wie jij wilt zijn.

Volg me en deel als je wilt
Pin Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *