Wat mediteren doet – deel 2
Dagelijkse shitload verwerken
Je ziet: mijn doel was dus geen primaire ontspanning. En dat ervaar ik ook lang niet altijd tijdens het mediteren. Zeker de eerste weken niet: dan voelt het juist als keihard werken, afzien, veel onrust en chaos in mijn hoofd. Dat is een logisch gevolg als je, net als ik, altijd full speed hebt geleefd. In de drukte van ons tegenwoordige bestaan. Als je zoveel indrukken krijgt op een dag, alsmaar informatie krijgt in de vorm van prikkels, dingen die je doet, ervaringen die je hebt, gevoelens, gedachtes, dingen die je leert, hoort, ziet, ruikt, proeft, zegt, etc. dan vult dat je hoofd en systeem enorm. Het is allang uit onderzoek gebleken dat de hoeveelheid informatie die wij dagelijks te verwerken krijgen helemaal niet passend is bij onze ‘hardware’. In andere woorden: al doe je niets bijzonders, dan is je systeem al overvraagd door de dagelijkse dingen te doen en gewoon je leven te leven.
Dagelijkse indrukken en prikkelverwerking
Oké, heftig feit. Gelukkig is er dus wel een manier (oké vooruit, er zijn natuurlijk meerdere wegen naar Rome, maar mediteren is wel een hele krachtige methode) om deze ‘shitload’ aan informatie weer te verwerken. Ik maakte laatst met een cliënt de vergelijking met onze spijsvertering: we eten van alles, vaak ook nog eens te veel, te ongezond en te vaak, en ons lichaam moet dat allemaal maar verwerken. Dat kost tijd en energie. Er wordt een deel van die voedingsstoffen gebruikt, maar het merendeel is afval: dat moet ook weer uit je systeem, als ontlasting. In ons brein werkt het min of meer hetzelfde. We krijgen kneiterveel informatie binnen, maar nemen maar zelden de tijd om het even goed te verwerken en op te ruimen. In onze slaap doen we een deel, maar de slaap is vaak bij mensen ook verstoord, te kort of van slechte kwaliteit.
Mentale problemen
Bovendien is de slaapperiode alléén niet voldoende. Er blijft nog steeds veel ‘rommel’ achter in ons brein, dat steeds verder ophoopt. Ik weet niet of je weleens last hebt gehad van constipatie of verstopping, maar dat is erg vervelend: je krijgt buikpijn en voelt je naar, soms misselijk of ziek. Op het moment dat het in ons brein verstopt raakt, krijgen we ook klachten: hoofdpijn, brainfog, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, snel afgeleid, en een algeheel gevoel van chaos en onrust.
Mediteren helpt je brein opruimen
Herkenbaar? Je bent niet de enige, we hebben het er zelf naar gemaakt in onze huidige maatschappij. Gelukkig leren we steeds beter verantwoordelijkheid nemen voor onze zaakjes, en kunnen we dus ook zelf bijsturen om erger te voorkomen. Dagelijks mediteren helpt om de rommel op te ruimen. Als je 20 minuten per dag mediteert, is dat voldoende om de dagelijkse input op te ruimen. Mediteer je langer, dan ruim je dus ook rommel van eerder of langer geleden op. Kan dus zijn dat je in dat geval ook bij oudere pijn komt. Maar dat zal niet direct het geval zijn, en de ervaring leert dat die zaken pas aan de orde komen, als je er klaar voor bent. Je moet ze kunnen dragen namelijk, en je lichaam weet dat meestal wanneer dat is.