Radicale beslissingen voor noodzakelijke veranderingen

Radicale beslissingen voor noodzakelijke veranderingen

Full focus op preventie en een mooiere wereld

Ik heb een beslissing genomen voor mezelf. Of eigenlijk meerdere, maar ze volgen elkaar logisch op. Want als je eenmaal ergens iets in beweging zet, is dat vaak een katalysator voor wat daarna komt. In 2021 heb ik al stappen gezet in de richting die ik op wil: ik heb toen besloten te stoppen met het leveren van vergoede zorg, en ik zegde mijn contracten met de gemeente op. Dat voelde al als een bevrijding, omdat ik niet bij alles wat ik deed verantwoording moest afleggen, alsof ik steeds bewijs moest leveren dat ik heus wel goed m’n werk deed.

Energielek dichten

Dat resulteerde in het veranderen van het soort werk en de manier van werken in 2022. Ik kon veel meer tijd besteden aan mijn cliënten, en was veel minder tijd kwijt aan de administratie eromheen. Hoewel ik niet meer met de contracten werkte, is het nog steeds wel mogelijk om met PGB vergoeding bij de gemeente aan te vragen voor de jeugd. En precies dat stuk ga ik komende tijd veranderen. Ik heb voor mezelf namelijk een aantal conclusies getrokken, omdat ik nog steeds merkte dat er veel energie weglekte in mijn werk, en ik niet de voldoening eruit haalde die ik had gehoopt. Blijkbaar was het doorknippen van de lijntjes met de gemeente niet genoeg. Dat heeft een aantal redenen.

Nee leren zeggen

Ten eerste kreeg ik nog steeds veel aanmeldingen voor zorg voor de jeugd, met GGZ problematiek. Denk aan depressie, automutilatie, schoolverzuim, sociale angst, problemen in de opvoeding, eetstoornisproblematiek, etc. Maar dit is precies het soort werk waarvan ik in 2021 tegen mijzelf zei: niet meer doen. Het kost me teveel, op allerlei gebieden. Ik ben vrij idealistisch van aard en ken mijn valkuil dat ik vanuit loyaliteit anderen wil helpen. Ik weet daarnaast hoe dramatisch het momenteel is gesteld binnen de jeugdzorg, dus heb er veel moeite mee om ‘nee’ te verkopen, omdat dit direct de gedachtes oproept: ‘maar waar moeten die mensen dan heen? Wie moet ze dan helpen? Dan komen ze op een eeuwige wachtlijst!’.

Alle verandering begint bij jezelf

Maar ik had me ook iets anders voorgenomen. Namelijk dat ik aan alles voel dat er veel meer energie moet worden gestoken in de preventieve kant. De hele zorg, of het nou medische zorg of psychische zorg is, is veel te veel gericht op brandjes blussen en symptoombestrijding. Er gaan bakken geld naar het plakken van pleisters, terwijl de bron en oorzaak van de problemen niet worden aangepakt. Als ik daar niet zélf rigoureus een verandering in aanbreng, dan blijf ik ook dit systeem op dezelfde manier in leven houden. Dan ben ik zelf dus net zo schuldig aan dit principe. Alle verandering begint bij jezelf, dus ik kan niet anders dan de beslissing te maken dat ik definitief STOP met het aannemen van GGZ problematiek. Alleen op die manier kan ik mijn volledige focus, aandacht, energie, tijd en geld steken in het voorkómen van problemen.

De stekker eruit

Wat houdt dit concreet in? Mijn website van Praktijk Inzicht gaat uit de lucht, de telefoonnummers worden opgeheven. Per direct. Als mensen zich vanaf nu aanmelden voor een jeugdige met ggz-problematiek dan zal ik, hoe pijnlijk ook, de mededeling geven dat ik niet meer werk met deze doelgroep. Voor mij zit de grootste uitdaging in dit laatste stuk: het nee verkopen. Hoe zit dat met alle cliënten die nu nog bij mij lopen? Die mogen natuurlijk hun traject afmaken. Ik zal niemand die zich nu heeft aangemeld onverhoopt wegsturen.

Wat doe ik dan wel?

Wat ga ik dan wel doen? Vanaf nu richt ik me volledig op Jij bent in Zicht. Je zult zien dat de inhoud van deze website ook aan verandering onderhevig is, en steeds verder zal worden uitgewerkt. Ik kan hier alvast wat activiteiten verklappen, want het zijn nog al wat dingen waarmee ik bezig ben:

 • Ik geef elke donderdagochtend 9.00u NatuurlijkSportief training, iedereen is dan welkom. Zie voor informatie en tarieven deze link.
 • Wil je liever personal training? Dan kun je me ook benaderen!
 • Individuele leefstijlcoaching
 • Coaching voor volwassenen, incl. traumabehandeling
 • Symbooldrama (dagdroomtherapie)
 • Leefstijltraining in groepen (binnenkort meer informatie hierover)
 • Coaching bij spirituele groei
 • Reiki
 • Diverse workshops gericht op gezondheid, leefstijl, persoonlijke groei
 • Schrijftherapie en schrijven als middel naar innerlijke groei (binnenkort meer hierover)
 • Het opzetten van een samenwerking met verschillende Dordtse ondernemers op het gebied van gezondheid
 • Podcast opnames ‘uit het leven gegrepen’ (meld je gerust aan als gast, iedereen is welkom!)
 • Nog een andere cursus die ik nog even bewust onder de radar houd 😉

Zoals je ziet, meer dan genoeg om me mee bezig te houden. Ik heb namelijk heel sterk de overtuiging dat het nu écht de tijd is om die verandering in gang te zetten. Zaadjes planten voor een betere toekomst. Niet alleen voor mezelf, maar juist voor al die mensen die nu vastlopen in het systeem. Als we inzetten op een alternatieve mogelijkheid, onszelf sterk maken en gezond houden, dan zal er uiteindelijk verandering gaan komen. Dat duurt even, maar die wetenschap is alle moeite en energie waard! Het voelt als het bouwen naar een betere wereld, en dat is precies wat mijn ideaal is. Doen jullie mee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *