Moreel kompas in de coronacrisis

Moreel kompas in de coronacrisis

Alles eruit halen wat erin zit

Begin 2020 gingen we naar Sevilla, Steef en ik. Dat was fantastisch, de tijd aan onszelf, de zon, de stad, het eten… Maar op de luchthaven zagen we Chinezen met mond­kapjes. Ze zaten vast hier, konden niet terugreizen. Ik voelde angst want het was de eerste keer dat de media- berichten over het dodelijke virus uit China ineens voor m’n neus vorm kregen. Het gaf een unheimisch gevoel. Even later zagen we ze ook in cafés en restaurantjes, met mondkapjes. We lachten erom: geen gezicht die dingen, waar slaat dat nou op. Alsof je een milkshake met zo’n kapje op kunt drinken, gaan ze er dan een gat in pikken voor hun rietje? Wat een waanzin! Alsof ze na ineens hier worden aangevallen door “het kwaad!”.

Humor als medicijn

De eerste schik werd al snel vervangen door humor en rela­tivering: ja, we hadden er immers niks aan onze tijd te verdoen met druk maken om iets wat ons misschien wel, misschien niet ’te grazen zou nemen’. En eigenlijk, als ik erop terugkijk, is dat misschien wel de meest ge­zonde instelling. Waarom zou je je leven laten stoppen of beperken als je er toch weinig aan kunt doen? We waren maar 3 dagen in Sevilla en haalden alles eruit wat erin zat. Is dat niet wat we ook in ons leven willen? Eruit halen wat erin zit? Leven? Dat deden wij toen en dat doen we nog.

Vertrouw méér op je intuïtie

Maar ik ben dit blog niet voor niets weer gaan oppakken, natuurlijk. Ik wil, ik hoop, vooral weer onze blik op de realiteit te kunnen richten. Ik hoop mensen te herinneren aan wat eens nog zo belangrijk voor ons was, misschien zelfs wel vanzelfsprekend. Ik hoop, door zaken aan de tand te stellen, weer mensen te inspireren om te kiezen vanuit intuïtie, vanuit je eigen gevoel en op basis van je waarden en principes.

Volg me en deel als je wilt
Pin Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *