Kinderleed als je net 4 bent geworden

Kinderleed als je net 4 bent geworden

Typisch kinderdrama op jonge leeftijd

Fosse is net 4 jaar geworden, en zoals het een coole jongen betaamd, houdt hij van voertuigen. Als het maar hard kan en het liefst wielen heeft. Of anders gewoon heel groot, stoer en sterk is. Het zal wel in de genen liggen, of anders verdenk ik mijn vriend ervan dat hij iedere avond stiekem ‘voertuig-gerelateerde-zaken’ in zijn oor fluistert. Hoe dan ook, Fosse kreeg een racewagen. Uiteraard!

Leeftijdsindicatie…?

Van zijn grote vriend kreeg hij een nog grotere op afstand bestuurbare race-auto. Dat de leeftijdsindicatie 7+ aangaf leek voor niemand van de mannelijke club relevant, want Dit Exemplaar was de bom! Nadat in sneltreinvaart (of race-autovaart) alle schroefjes los- en vastgeschroefd waren en er om en nabij de 12 batterijen geïnstalleerd waren (wat vreten die krengen energie joh! En wáárom moet je tegenwoordig een doe-het-zelf cursus volgen voordat je een stuk speelgoed uitgepakt hebt!?), kon er geracet worden. Behalve een afstandsbediening had dit groene snelheidsmonster ook opties voor “popping wheels” en “air ride” (ja ja, je leert heel wat bij vandaag). Dus zoefde deze jongen met een noodvaart op twee linkerwielen die 10cm hoger stonden dan de rechterwielen, de kamer door. Whoop whoop!

Buiten spelen

Helemaal gelukkig was mijn kind. En natuurlijk wilde hij twee dagen later met zijn nieuwe auto buiten spelen en de kinderen uit de buurt laten zien waar hij zo trots op was. Een paar uur lang speelde Fosse samen met wat buurkindjes met de race-auto, afgewisseld met picknickpartijtjes op straat of ‘everzwijnenjacht’ met een pijl en boog. Toen daar de vuilnisauto aankwam, zetten de kinderen en ik de spullen aan de kant. Ik bleef met Fosse aan de kant van de weg staan om de wagen erdoor te laten. En toen sloeg het noodlot toe.

“Zijn spiksplinternieuwe raceauto, net twéé dagen oud, zou binnen nu en 5 seconden compleet worden verbrijzeld onder de gigantische vrachtwagenwielen.”

Terwijl ik stond te kijken, zag ik de vuilnisauto al een draai onze straat in maken, waar mijn blik op een felgroen object viel, tússen de voor- en achterwielen van de vuilnisauto. Er was geen redden meer aan, en intussen zag mijn zoontje ook wat er ging gebeuren. Zijn spiksplinternieuwe raceauto, net twéé dagen oud, zou binnen nu en 5 seconden compleet worden verbrijzeld onder de gigantische vrachtwagenwielen. En hoewel Fosse over het algemeen houdt van het motto ‘hoe groter, hoe beter’, gold dat niet specifiek voor deze situatie.

Nóg een keertje…

En zo werd het arme kind getuige van een vreselijk kinderdrama. En alsof dat niet genoeg was (Fosse stond inmiddels luidkeels te brullen), besloot de beste man achter het stuur om de vuilnisauto vervolgens achteruit de straat in te steken. Met opnieuw een ijzingwekkend gekraak en geknars van splijtend plastic en metaal onder de wielen. Tsja. Nu was ‘ie in ieder geval zeker weten stuk.

kind kleuter verdrietig huilen trauma
het autowrak

Toen de wagen eindelijk stilstond, heb ik de auto, of wat er van over was, er onder vandaan gevist. Het was een troosteloos plakje plastic. De vuilnismannen stopten vervolgens uit om te vragen wat er aan de hand was. Terwijl ik probeerde om Fosses hysterische snikken te overstemmen, legde ik uit dat hij deze ondefinieerbare prak 2 dagen geleden voor zijn verjaardag had gekregen. Deze beste man keek vervolgens bijna net zo beteuterd als het slachtoffer en gaf aan: “ik hoorde wel iets, maar ik zag niks”. Ik hoopte ter plekke dat hij deze tactiek niet in andere situaties zou toepassen.

Hoe kunnen we dit voorkomen?

Nouja, toen moesten we het geheel afronden. Met Fosse sprak ik af om voortaan het speelgoed weer terug in de tuin te leggen, om dit kinderleed te voorkomen in het vervolg. Het moraal van het verhaal zeg maar. Al had ik die liever iets minder expliciet ingezet. Maar zoals Fosse het zelf zegt: “gelukkig heb ik nog een pinpas (cadeaukaart), dan kan ik gewoon een nieuwe kopen, mama!”. Ik had geloof ik meer hersteltijd nodig dan hij!


Misschien ook interessant:

  1. Het leed, dat taart maken heet
  2. Het einde van het peuterspeelzaal-tijdperk
  3. Haat-liefde verhouding met de Action
Volg me en deel als je wilt
Pin Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *