Keuzes in schrijven

Keuzes in schrijven

Aandacht richten op wat je wél wilt

Wat ik eerder schreef, werkt het maken van bepaalde keuzes vaak als een katalysator. Zo was één van de lessen die ik na de vipassana retraite trok, dat ik me vooral moest focussen op wat ik wél wil, waar ik wél heen wil bewegen. Niet op wat ik niet wil. Dat gaat natuurlijk over het richten van je aandacht. Alles wat je aandacht geeft, groeit. Het is de wet van de aantrekkingskracht. En hoewel deze bekend was op rationeel vlak, ging ik hem nu meer voelen op subtieler niveau. Zo besefte ik me ineens dat ik het schrijven van blogs deed voor mijn website met bepaalde intenties op de achtergrond: aantrekken van klanten, het beter vindbaar maken van de website, gebruiken van slimme zoekwoorden, etc. Op zich klopt dit als marketing inderdaad de focus is van het schrijven van blogs.

Wat is mijn intentie bij het schrijven?

Maar ik ging terugdenken aan mijn eigenlijke intentie: waarom ben ik ooit begonnen met schrijven? Voor mezelf, niet voor anderen. Omdat schrijven mij helpt om mijn gedachtes te ordenen, het helpt me te reflecteren en bovenal heb ik gewoon plezier in het schrijven. De blogs die ik schreef, die als het ware als vanzelf gingen, waren nooit geschreven met een ‘dubbele agenda’. Op een gegeven moment ben ik gestopt met het schrijven van (erg) persoonlijke blogs, omdat ik me, onterecht denk ik nu, verschool achter het idee dat ik professioneel moest zijn en vooral niet teveel van mezelf moest blootgeven. En dat mensen ook niet zaten te wachten op wat ik schreef.

Fascinatie voor het leven en de wereld

Dat laatste kan nog steeds waar zijn trouwens, maar ik heb besloten dat dat niet uit hoeft te maken. Want ik schrijf tenslotte voor mezelf, voor mijn eigen plezier! En als er dan toevallig wél iemand is die dit leuk vind om te lezen, of er iets aan heeft, dan is dat alleen maar bonus. Op dezelfde manier ben ik ook mijn podcast ‘uit het leven gegrepen’ begonnen. Uit oprechte interesse in de ander, en de fascinatie die ik heb voor het leven, de lessen en het samen nadenken over de wereld en het leven zelf. Ik wil het voorbeeld geven en zijn aan anderen, dat je het vooral ook op je eigen manier mag doen, gericht op die fijne wereld die we met elkaar kunnen creëren.

Het voelt nog steeds wel een beetje spannend, maar hé, dat mag ook he? Dit is nu eenmaal wie ik ben. Ik heb uiteindelijk ook geen invloed op hoe anderen hier op reageren of wat ze ervan vinden. Ik kan alleen verantwoordelijkheid nemen over mijn eigen daden. En die probeer ik in ieder geval altijd te baseren op goede, oprechte intenties.

Open over mijn reis

Om die reden zal ik je de komende tijd dus meer mee nemen op mijn eigen reis, mijn ideeën over de wereld en samenleving, de uitdagingen waar we met elkaar voor staan en vooral ook wat er in onze eigen mogelijkheden ligt om hier zo goed mogelijk een draai aan te geven. Ik zal, om de drempel ook wat te verlagen en het gesprek gaande te houden, ook delen wat ik doe, leer en mee maak op mijn eigen pad binnen mijn persoonlijke groei, innerlijk werk en spirituele ontwikkeling. Laten we vooral elkaars mentor en gids zijn hierin.

Volg me en deel als je wilt
Pin Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *