De verbouwing deel 3
Het nieuwe ritme
Helaas, de klusvakantie van Steef zit er op. Dat betekent vanaf nu: terug in het werkritme met enkel ’s avonds en de weekenden mogelijkheden om te klussen. Babysteps. Maar elke stap is er eentje. Alleen is het soms frustrerend als het zo traag gaat, als je ziet dat er nog zoveel moet gebeuren.
Tegenslagen of tegenvallers
Er wordt geregeld gevraagd of we al tegenslagen hebben gehad, gekke dingen zijn tegengekomen of andere teleurstellingen moeste verwerken. Gelukkig is dat *even afkloppen* (nog) niet gebeurd. Ja, misschien wel, maar met alle zaken hebben we tot nu toe rekening gehouden. Zo moet alle elektra vervangen worden. Evenals het leidingwerk voor zowel gas als water. De grootste tegenslag is misschien wel dat alles zó goed is vastgezet door de vorige eigenaar, dat het ons bloed, zweet en tranen kost om dingen te slopen, los te krijgen of uit te breken.
Tijd…
Wat ook tijd kostte, was het afvoeren van puin. De hele tuin lag vol. Waren we eerst van plan een container neer te zetten, uiteindelijk kozen we ervoor een grote bus te huren. Maar goed ook, want de container was achteraf gezien niet groot genoeg geweest voor al het puin. Helaas kostte het afvoeren van alleen al het hout (niet eens alles) een volledige dag. Zie hieronder de vorderingen sinds de tweede week verbouwen en ons fotoverslag.
Fotoverslag deel 3
Na het afvoeren van 5 bussen hout kunnen we eindelijk weer de tuin in zonder ons nek te breken.
Helaas ligt er inmiddels alweer een nieuwe stapel puin trouwens… Nouja, blijf je fit bij.
De gekke halfronde (en vooral erg scheve) toog is eruit gesloopt. Het is nu weer een rechte toog. Maar het is de vraag of deze toog bouwkundig wel goed is uitgevoerd. Hier moet dus iemand naar kijken, voordat we de dikke plank die er nu tegenaan zit weghalen. Ja, de kinderen zijn inmiddels al best gewend aan ons huis. Een mooi compliment dat Meia laatst maakte: ‘het lijkt wel of de familie van Gijn in dit huis heeft gewoond, het lijkt er zo op!’. Nou, die ziet in ieder geval al de potentie van het pand! Terwijl Steef even uitpufte, hielpen Meia en Fosse een handje mee met behang afsteken en vuilniszakken vullen met rommel.
Waarom behang afsteken als de muur toch weggaat? Zul je wellicht denken. Dat komt omdat alle schroefgaten verstopt zitten onder dit behang en het onmogelijk is het zonder losschroeven weg te breken. Geduld is een schone zaak, is een gezegde dat absoluut opgaat bij het klussen hier.
Eindelijk zijn alle houten platen en rachels eraf. Via deze muur wil Steef voornamelijk de elektra laten lopen. Op deze plek, een verdieping lager, zit de meterkast en hier precies boven komt de badkamer en cv.
Dit is de muur tussen de achterkamer en de keuken. Deze wordt later doorgebroken, tot één grote ruimte. Het is een draagmuur, dus daar moet een andere draagconstructie voor terugkomen. Dat stuk mag de aannemer doen. Maar het sloopwerk doen we zelf.
Ook hier zitten de ellendige dikke houten platen met oneindig veel schroeven, kit, lijm en spijkers. Het kostte weer een dag om deze muur te strippen.
Dit is de inbouwkast naast de keuken. Omdat deze ook bij de keuken wordt getrokken, moet dit ook aan de zijkant en bovenkant worden weggesloopt.
Hier zat een verlaagd plafond in, wat eruit moet, want ook dit stukje wordt weer de oorspronkelijke hoogte.
Het is nu ongeveer 3.30m hoog. Dat wordt (helaas) wel lager, omdat de vloer moet worden uitgevlakt. Hier (op zolder) zit het hoogtverschil al op ruim 20cm, en dat is nog niet eens over de volledige lengte van het pand! Dat betekent dat we met opstapjes gaan werken. Bijvoorbeeld tussen de voor- en achterkamer of tussen de kinderkamers en de overloop.
Beneden in de oude uitbouw stond nog een douche. Hoewel de uitbouw uiteindelijk helemaal tegen de vlakte gaat, moeten we hem in eerste instantie nog gebruiken om er tijdelijk in te gaan wonen. De douche staat dan in de weg, dus moest eruit.
Het wegslopen van de houten ombouw (again!) was weer een verschrikking. Steef en ik waren die avond samen, en we hebben na heel veel grof geweld, kracht en uithoudingsvermogen ein-de-lijk een houten wand eruit gekregen. Wat je allemaal al niet over hebt voor je tijdelijke onderkomen hè?
We kregen een weekend klushulp van één van mijn lieve broertjes. Superdankbaar en blij waren wij met zijn aanbod! Samen met Steef heeft hij de nieuwe dakbalken gehaald, versleept, op maat gezaagd en uiteindelijk bevestigd.
De balken die er nu hangen zijn, logisch natuurlijk, met het huis mee verzakt en daardoor absoluut niet recht meer. Bovendien zitten ze te laag: we stoten er nu ons hoofd tegen.
De nokhoogte is nu 3,70m. Om ruimte te besparen in de kinderkamers, maken we straks bedden in de vlieringen, zodat ze voldoende vloeroppervlak hebben om lekker te spelen.
Eindelijk: de eerste foto van een stukje opbouw, i.p.v. afbraak. De bovenste balk is de nieuwe balk. Zodra de balken om het dak extra te stutten (omdat de dakpannen te zwaar zijn en doorwegen) ertussen zitten, worden de oude balken weggehaald. Dan toch een tegenvaller: we hadden stempels gehuurd om het dak omhoog te duwen. Ze zijn echter niet geschikt voor een schuin dak, of we snappen niet hoe het moet worden gebruikt. In ieder geval konden we toen even niet verder en moeten we hier alsnog een oplossing voor vinden. Iemand tips?
Tot zover het fotoverslag van deel 3 van de verbouwing. We zijn benieuwd hoe ieder het ervaart en hoe het de mede-klussers vergaat. Alle tips en ideeën zijn trouwens welkom!