De verbouwing deel 13
Afvoer, leidingen, inbouwen
Er zit bijna 3 maanden tussen deel 12 en deel 13. Er was niet bepaald een vliegende start qua voortgang in 2018. Maar niks ten nadele van Steef, want ook al duikt het kwik onder nul op zolder, hij loopt dapper elk vrij moment de donkere trappen op naar boven, naar zijn ´man cave´ waar hij doorbikkelt en -bijt.
Samenvatting van de afgelopen 3 maanden
Een samenvatting van de werkzaamheden sinds het plaatsen van de dakkapel: eigenlijk alles in de badkamer. Te beginnen met de verschrikkelijke klus van het maken van een sterrenhemel. Toen de glasvezel draadjes er alle 600 doorheen gestoken waren, kwam de afwerking: dicht maken van alle gaatjes, vervolgens glad schuren, verven met speciale verf en als laatste alle 600 dopjes over de draadjes plaatsen. Een helse klus die al met al weken heeft geduurd. Maar ik ben blij als een kind met het resultaat. Het is dat het zo koud is, anders had ik op de grond gaan liggen en urenlang gaan kijken naar alle twinkelende sterretjes boven me. In het echt is het nog mooier dan op het filmpje dat ik bij het verslag plaats.
Leidingen, afvoer en ventilatie
Daarnaast moesten alle voorbereidingen getroffen worden: waterleidingen trekken, afvoer van de douche, en wc naar de centrale afvoer door de woonverdieping door naar beneden, waar het bij de voordeur uiteindelijk de kruipruimte induikt. De afvoer moet schuin aflopen, wat soms weer een strijd met de zwaartekracht opleverde, vanwege de scheefstand van ons huis. Maar het is gelukt! Samen met Fons heeft Steef de waterleidingen keer op keer getest, en met succes. Na enkele lekkages in de beginfase, is dit uiteindelijk goed gekomen.
Inbouwkranen
In de badkamer hebben we gekozen voor inbouwkranen: bij de dubbele waskommen komen inbouwkranen uit de muur, het waterreservoir van de wc is uiteraard ingebouwd en ook onze douchekranen zijn ingebouwd. Dat betekent puzzelen en uitmeten van waar uiteindelijk de meubels komen, hoe hoog de vloer uitkomt, en daarmee dus bijvoorbeeld ook de waskommen. Inbouwen betekent ook veel afwerken en wegwerken.
Afwerken van gipsplaten
Verder zijn alle gipsplaten voorbereid voor afwerking. Gaatjes vullen, kieren dichten en alles gladschuren. In elk mogelijk kiertje kit spuiten en zo glad mogelijk afwerken. Steef´s klustenue is recent opgepimpt met grote witte kitkorsten. Superhip. Veel werk, maar weinig dankbaar. Het is absoluut noodzakelijk, maar er gaan veel uren zitten met weinig zichtbaar resultaat. Nouja, als je tenminste die witgrijze stoflaag niet meerekent waarmee hij dan beneden komt, want die is bepaald niet te missen.
Vloeren uitvlakken
Van recentere aard is het (eindelijk!!!) uitvlakken van de vloer op zolder. Over tijdrovend gesproken: het uitdenken van dit plan heeft heel wat uurtjes en energie gekost. Maar het lijkt erop dat Steef voor 95% zeker is van zijn aanpak. Te beginnen met een soort schuimplaten om de grootste hoogteverschillen op te vullen. Fons kwam met de slimme suggestie om draden te spannen waaronder het hoogteverschil over de hele ruimte heen zichtbaar wordt.
Voorbereidingen voor vloerverwarming
Als alles zoveel mogelijk is gevuld met de platen, wordt de rest opgevuld met korrels, die vanzelf in de gaatjes en kiertjes vallen en ongelijkheden opheffen. Daaroverheen komt dan een noppensysteem, ´droogbouw´, waarin de vloerverwarming wordt gelegd. Het is nog de vraag welke platen hier precies voor nodig zijn, maar dat wordt binnenkort hopelijk duidelijk.
Fotoverslag
Al met al moge het duidelijk zijn dat er niet is stilgezeten. Hieronder een fotoverslag van de belangrijkste werkzaamheden. Geniet ervan!
Luchtafvoer en ventilatie aanbrengen in de douchecabine.
Afvoer van de wc, de douche en luchtafvoer.
Op de overloop: waterleidingen aanbrengen (warm en koud) aan de waterleidingen die we eerder hebben aangelegd.
Waterleidingen voor de wastafels, inbouwkranen aanbrengen.
Voorproefje van de inbouwkraan.
Inbouwen door de leidingen achter de platen weg te werken. Straks zijn alleen de kranen en knoppen zichtbaar.
Vervolgens afwerken met gipsplaten. Ziet er al een stuk strakker uit.
Klussen in de vrieskou. Verder met de wc inbouwen en afwerken.
Steef blijft lachen en optimistisch.
Waterreservoir van de wc.
Afvoer van de wc aanleggen.
Wat zijn dit!? Dit zijn inbouwvakken voor de voorraad wc rollen en de inbouw toiletborstel. Ze staan op de houten plaat die ervoor wordt bevestigd. Het kleine vierkante gat is waar je een nieuwe wc rol uit kan pakken, het rechthoekige vak is waar de wc borstel straks in staat.
Hier zijn de vakken ingebouwd en is de plaat ervoor bevestigd. Doordat het waterreservoir van de wc toch moet worden ingebouwd, is er automatisch ruimte voor andere dingen, zoals deze.
Hier is het waterreservoir ingebouwd en gips bevestigd. Steef heeft tevens een plankje gemaakt boven de wc, waar je nog spulletjes kunt plaatsen (waar nu de elektrische schroevendraaier staat).
Zo ziet het e
r dan uit na afwerking met gipsplaten.
En dan de ellendige taak van het opvullen en schuren van de gipsplaten, als afwerking. Alle witte stukjes op het groen is opvulling en opschuren.
Terug in de douche, waar dan eindelijk na weken kan worden gezegd: de sterrenhemel is af! Hier een foto, hieronder een filmpje.
Ja, hier kan ik alleen maar blij van worden.
Te zien is de afwerking van de gipsplaten en dan de meest recente klus: het uitvlakken van de vloeren, stap 1.
Ook in de kinderkamer worden de voorbereidingen voor het uitvlakken getroffen.
Onder de gespannen rode touwtjes wordt afgemeten hoeveel er waar moet worden opgevuld. Een heel precies klusje.
2 gedachten over “De verbouwing deel 13”
Ziet er goed uit!!!!!
Dankje!!