Aan de slag met de plaswekker

Aan de slag met de plaswekker

Zindelijk worden in de nachten

Nog steeds is er sinds het schrijven van mijn eerdere artikel geen verschil te merken in de zindelijkheid ’s nachts bij onze kinderen. Nouja, Fosse heeft trouwens wel een paar keer achter elkaar een droge luier gehad. Maar bij Meia gaf het weinig hoop. Omdat ons intussen wel duidelijk was geworden dat er vanzelf niet direct iets zou veranderen, begonnen we serieus na te denken over een plaswekker.

Geen goed startmoment

In eerste instantie wilde ik hier nog mee wachten. We hebben een hele onrustige periode achter de rug, met de verhuizing naar de flat, onze nanny met zwangerschapsverlof, de poes die dood ging, de auto die de deur uit moest en onrust op het werk bij zowel Steef als bij mij. Het leek ons geen ideaal moment om met de plaswekker aan de slag te gaan. Maar intussen zitten we al een tijdje in de tijdelijke huurwoning en duurt het (helaas) nog een poos voor we de overstap maken naar ons uiteindelijke doel.

Tijd om te oefenen

We hebben ons droomhuis inmiddels gekocht, maar het verkeert – zachtjes uitgedrukt – nog niet in de staat zoals we die wensen (of überhaupt bewoonbaar is). Reden te meer om toch maar van de gelegenheid gebruik te maken om te zien of we stappen kunnen maken in het zindelijk maken van de kinderen in de nacht. Dus bestelde ik een plaswekker.

Plaswekker vaak vergoed

Toen we, vanwege iets anders kleins, toch al bij de huisarts waren, informeerden we daarom direct naar de werkwijze hierin. Via de zorgverzekering kun je informatie opvragen of een plaswekker gedeeltelijk of geheel wordt vergoed. Wij hadden geluk: een groot bedrag van de prijzige plaswekker met toebehoren werd vergoed. We kozen voor Rodger. Een modern systeem met een draadloze wekker en meerdere geluiden voor de wekker.

Plaswekker bij late zindelijkheid

Een plaswekker is een methode die ik veel aanraad voor mijn eigen cliënten bij wie de zindelijkheid maar niet vanzelf lukt. Ik raad het aan als een kind nog nooit eerder zindelijk is geweest. Als een kind een terugval heeft en ineens weer begint met bedplassen, is er vaak een andere oorzaak en is een plaswekker niet de juiste keuze om het probleem aan te pakken.

Wakker worden

Met een plaswekker leert je kind om wakker te worden bij de eerste plasdruppels. Zodra je kind begint te plassen, gaat er een weinig subtiel alarm af. In ons geval variërend van sirene geluiden tot een heus luchtalarm. En, voor de vaste slapers zoals de onze: je kunt hem súperhard zetten. Omdat ik meteen in één klap het probleem wilde aanpakken, heb ik direct grof geschut in huis gehaald. De plaswekker heb ik daarom gepimpt met een ware ‘pillow shaker’, een soort vibrator voor onder je kussen dus.

Luisteren naar je lichaam

Het werkt zo: je kind slaapt vast en merkt niet dat het aan het plassen is, om vervolgens weer door te slapen. Of misschien wordt het pas een uur later wakker in zijn inmiddels koude plas. met een plaswekker draagt je kind een speciale onderbroek met een zender en sensoren die direct merken wanneer er urine in het broekje komt. Bij de eerste druppels gaat het alarm af, waardoor je kind in een reflex stopt met plassen. Je kind legt na een aantal dagen, weken of maanden uiteindelijk de associatie dat het wakker moet worden bij de aandrang om te plassen. De plaswekker leert dus om zelfs in je onbewuste alert te blijven op lichamelijke signalen en je sluitspier te trainen.

Zelf oefenen van gewenst gedrag

Zodra de wekker af gaat, moet je kind de wekker zelf uitzetten. Het oefent daarmee direct dat het goed wakker is om te gaan plassen. Vervolgens gaat je kind naar de wc om daar te plassen. Hierdoor traint je kind ook het gewenste gedrag: op de wc plassen bij aandrang in de nacht. Daarna wordt de wekker weer aangezet en slaapt je kind verder. In ons geval zit er nog een stap tussen, merken we in de praktijk na een paar dagen: een schone onderbroek aantrekken en een droge handdoek (of matrasbeschermer) neerleggen, omdat het toch vooralsnog net iets meer dan een paar druppels zijn.

Gemotiveerd

Meia vond het erg spannend om met de plaswekker te beginnen. Ze zet echt haar tanden erin om het voor elkaar te krijgen en is heel gemotiveerd. Het was voor haar een opluchting dat ze eindelijk geen luier meer om hoefde. Dus begonnen we vol goede moed met de eerste nacht. Na meerdere demonstraties en checks of ze wist wat ze moest doen ging ze slapen. Ik was erg benieuwd hoe laat de wekker zou gaan. Rond 23.00u was het dan zover: en zoals het onze taaie doorzetter betaamt, zat ze al rechtop en had het alarm al uitgeschakeld voor wij binnen waren.

De eerste veranderingen

Intussen zijn we bijna drie weken verder en is er veel verandert. In de eerste week was er nog geen droge nacht , maar ging Meia al wel vaker uit zichzelf naar de wc om te plassen, en was zij 1x van 21u tot ’s ochtends 7u droog. Ze merkte die eerste week al dat ze ’s ochtends meer moest plassen dan voorheen. In de tweede week al was daar de eerste droge nacht, en inmiddels zijn dat er al ruim 6 achter elkaar. Het lijkt er op dat de plaswekker het laatste zetje heeft gegeven en dat we nu eindelijk richting de nachtzindelijkheid gaan. Geduld is een schone zaak, en dat gezegde gaat zeker op voor een zindelijkheidstraining. Maar het geeft hoop en energie om er mee bezig te zijn, dus gaan we gemotiveerd door.

 

Volg me en deel als je wilt
Pin Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *