De eettafel

De eettafel

Centrale ontmoetingsplek

Wat voor betekenis heeft de eettafel bij jullie thuis? Is het een plek waar je veel zit, waar je eet, of die vooral als opslag wordt gebruikt? Ik merk dat onze eettafel een belangrijke plek inneemt in huis. Niet omdat ie zo groot is, maar omdat veel ‘belangrijke’ momenten rondom de eettafel gebeuren.

Betekenis van de eettafel

De eettafel is in eerste instantie onze plek waar we eten. Logisch, zullen velen denken, maar de praktijk wijst toch vaak anders uit. In de praktijk kom ik heel regelmatig andere plekken tegen: de bank, aan het aanrecht, voor de tv, in de auto of op een andere kamer. Het is blijkbaar niet vanzelfsprekend dat de eettafel ook als ééttafel wordt gebruikt. De laatste tijd kwam het vaak, min of meer toevallig, op dit onderwerp. En het intrigeerde me en zette me aan het denken. Want ik vind het namelijk heel belangrijk dat we aan tafel eten, met zijn allen. Waarom?

Gewoontes

Sommige gewoontes doe je ‘gewoon’, ‘omdat we dat altijd zo doen’, of ‘omdat het zo hoort’. Veel van ons gedrag is overgenomen, aangeleerd, en we staan er niet bij stil. Het eten aan tafel en gezamenlijk eten, is één van die gewoontes. Toen ik bewust stil ging staan bij deze momenten, merkte ik pas wat het voor mij betekende. De eettafel heeft de functie van een ontmoetingsplek gekregen. Bah, wat klinkt dat geitenwollensokkerig.

Sleur en spitsuur

Laat ik het proberen te beschrijven. ’s Ochtends rond 6u gaat de wekker. Na een paar keer snoozen is het dan toch écht tijd om mezelf uit bed te hijsen en ons te storten in het dagelijkse ritueel van aankledenplassenwassentandenpoetsenhandenwassenharenkammentasinpakkenvuileklerenindewasnietklierenluisternoueensenschieteensopwantjekomttelaatlaatjezusjeeensmetrustwaarzijnmijnsleutelsikmoetnuweg!! Vast herkenbaar. Een aaneenschakeling van opeenvolgende en terugkerende taken, die nu eenmaal moeten. Het ontbijt vormt daar een uitzondering op. Zodra ik wakker ben en de jongste uit bed is, dekken we de tafel, en zetten we het ontbijt klaar. Vaak hoor ik dan al gerommel boven, wat de andere twee kinderen aankondigt. Druppelgewijs komt iedereen vervolgens aan tafel zitten om te ontbijten.

Rustpunt aan tafel

Het vormt een (kort) rustpunt voor ieder persoontje bij ons aan zijn eigen dag begint. Het is het moment om te vragen hoe het is, hoe je je voelt. ‘Heb je lekker geslapen?’ of ‘heb je een beetje zin in vandaag?’ nodigen uit tot gesprek en geven direct informatie hoe het met iedereen gaat. Het zijn die momenten die ik koester en waar ik tijdens mijn werkdag aan terugdenk.

Verbinding

’s Avonds, wanneer wij thuiskomen van het werk, en het eten klaar is, is het samen eten opnieuw een moment van verbinding. Het tonen van interesse in elkaars dag, het klagen over wat tegenviel, of juist samen lachen om grappige voorvallen, dat brengt je weer bij elkaar. Met 5 mensen biedt het voor mijn gevoel de kans om weer met elkaar te synchroniseren, om niet langs elkaar te blijven leven, maar te kijken waar je met elkaar overeenstemt. Van de goedheiligman heb ik afgelopen december ook het boek ’tafelklets’ gekregen, wat we er af en toe bij pakken om weer op een andere manier met elkaar te kletsen.

Samen zijn

Maar de eettafel is meer dan een plek om te eten, hoewel dat wel de belangrijkste functie is. De eettafel is ook een plek die we, bewust of onbewust, kiezen om dingen samen te doen. Ik werk aan de eettafel, en Meia en Fosse knutselen, kleien, tekenen of spelen met de lego aan tafel. Als er al iemand aan tafel zit, nodigt dit vaak uit om erbij te komen zitten. Ook hier wordt elkaars gezelligheid en aanwezigheid opgezocht merk ik. Zelfs de kleinste merkt dit: als er anderen aan tafel zitten, klimt zij zelf in haar eigen kinderstoel of probeert op mijn schoot te klimmen. Ze wil erbij zijn, deel uitmaken van de groep.

Winst

Ik denk daarom dat het aan tafel eten zo belangrijk is, en veel winst kan opleveren in je gezin. Zeker wanneer je het gevoel hebt dat er geen goede relaties onderling zijn, dat er langs elkaar heen wordt geleefd, of ieder maar zijn eigen ding doet. Het samen eten kan daar verandering aan brengen. Helemaal als je kind moeilijk eet, maar daar kom ik een ander keertje op terug.

 

Volg me en deel als je wilt
Pin Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *