15 Voordelen van een nanny

15 Voordelen van een nanny

De voordelen van opvang aan huis

Eerder schreef ik al over onze zoektocht naar goede opvang aan huis. Het ging niet van een leien dakje, maar uiteindelijk was het driemaal scheepsrecht. En wat zijn we er blij mee! Zelfs zo blij, dat we hebben besloten om onze nanny aan te houden nu de oudste twee kinderen naar school gaan. En daar zijn meerdere redenen voor. Vandaag neem ik je mee in onze ervaringen en voordelen van opvang aan huis.

Verschillende nanny’s

Pas toen onze jongste was geboren, was de opvang eindelijk geregeld. Gelukkig, want na drie maanden zou ik alweer aan het werk moeten. Het was best even wennen: normaal gesproken ga je als ouders langs een opvanglocatie, maar nu zijn de rollen omgekeerd. Het eerste gesprek voelde een beetje als een informeel sollicitatiegesprek waarin we van beide zijden informatie vroegen over de gang van zaken.

Doordat we daarvoor al noodgedwongen veel gesprekken met zowel gastouders als nanny’s hadden gevoerd, wisten we dat er per persoon behoorlijke verschillen konden zitten in de aanpak van zaken. Omdat het nu bij ons thuis zou zijn, was het vooral de nanny die zich naar de situatie moest voegen. En dat bracht met zich mee dat we ineens moesten nadenken over hoe we wilden dat de dingen zouden gaan tijdens de opvang. Op zich heel fijn, maar ook best lastig omdat we meestal intuïtief opvoeden (zoals de meeste ouders trouwens) en nooit echt stil stonden waarom de dingen gaan zoals ze gaan.

Handleiding van je gezin

Daarom besloot ik een soort ‘handleiding’ te schrijven over ons huishouden, want gaandeweg kwam ik er achter dat er toch behoorlijk wat rituelen en gewoontes zijn in ons gezin, die ik graag in stand hou. Want voor mij is het grootste voordeel en doel van opvang aan huis, dat het leven van de kinderen zoveel mogelijk gewoon doorgaat. Dat ze zich thuis gewoon thuis blijven voelen en zich niet, zoals op school, hoeven te voegen naar een situatie. Al schrijvende, werden deze richtlijnen steeds meer. Gelukkig had ik de eerste week dat de school begon zelf nog vrij. Dat was ook het moment dat de opvang begon, zodat we die week konden gebruiken om ‘in te werken’. Onze nanny werd op deze manier wegwijs in onze gebruiken en we hadden voldoende tijd om elkaar te leren kennen.

15 voordelen van een nanny

Na deze week begonnen we beiden ‘voor het echie’. Het was veel minder spannend dan toen ik Meia en Fosse wegbracht naar de opvang. Signe kon gewoon lekker in haar bedje blijven slapen en ik kon op de fiets naar mijn werk, omdat ik tijd overhield doordat ik de kinderen niet weg hoefde te brengen. En naarmate ik weer wat langer aan het werk was, kwamen we achter nog veel meer voordelen van opvang aan huis. Ik noem enkele voordelen in onze situatie:

  1. Je hebt gewoon recht op kinderopvangtoeslag van de belastingdienst, zoals je dat ook hebt bij andere vormen van kinderopvang. In veel gevallen is het niet duurder dan wanneer je je kind(eren) wegbrengt naar de opvang.
  2. Bij ons kwam er ook het voordeel bij dat we de voorschoolse opvang konden opzeggen van Meia: voorheen ging ze nog een half uurtje naar de voorschoolse opvang, nu kan ze gewoon thuis blijven tot onze nanny de kinderen naar school brengt.
  3. Een extra voordeel was dat we in totaal minder uren opvang kwijt waren. Dit kwam simpelweg doordat we tijd uitspaarden in het wegbrengen en ophalen van de kinderen. In plaats van eerst de halve stad door te rijden naar de opvang en daarna de andere helft van de stad door te rijden naar het werk, was het nu thuis gedag zeggen en direct naar het werk. Een stuk efficiënter!
  4. Er kwam véél meer rust in het gezin. Natuurlijk is het ochtendritueel nou niet bepaald het toonbeeld van mindfulness, maar toch merkten we verschil: de kinderen hoefden niet meer om half 8 aangekleed in de auto te zitten, waarbij ze al ontbeten hadden en alle spullen bij zich hadden voor school, etc. Nee, nu kunnen ze wat later uit bed komen, rustig eten en eventueel nog hun haren doen als wij al de deur uit zijn.
  5. Helemaal fijn wanneer er bijvoorbeeld een studiedag of roostervrije dag van school is: kunnen ze gewoon blijven liggen (theoretisch dan, want het is nog nooit voorgekomen dat ze bij ons ná achten wakker werden). Of een pyjamadag houden, héérlijk.
  6. Ik vind het zelf een heel fijn idee dat de kinderen naar school worden gebracht (en gehaald) door een vertrouwd persoon. Dan is er nog een stukje overdracht mogelijk tussen school en thuis en kunnen onze kinderen de nanny ook vertellen waar ze mee bezig zijn, etc. Onze nanny helpt zelfs mee met de lunches op school, in de klas van Fosse. Het maakt de afstand een stuk kleiner.
  7. Een nanny houdt rekening met je (opvoed)wensen van de kinderen, je kunt aangeven wat je belangrijk vindt en waar ze op kan letten. We gebruiken een heen-en-weer-schriftje om bij te houden hoe de dagen gaan en bespreken daarnaast ook dingen die er opvallen of gebeurtenissen.
  8. Omdat de nanny aan huis is, kan zij thuis ook (lichte) huishoudelijke taken uitvoeren. We hebben nu de middelste ook naar school is nog maar één kind full time thuis. Daardoor is er extra tijd vrijgekomen voor wat huishoudelijk werk. Dat scheelt aanzienlijk op de dagen dat ik vrij ben.
  9. Zoals de meeste gezinnen hebben we vaak een druk programma door de weeks. We sporten graag en regelmatig, waardoor we vaak weinig tijd hebben om te koken. Gelukkig helpt onze nanny ons door alvast het eten te snijden, schillen, ontdooien of zelfs klaar te maken. Dit scheelt veel tijd op met name de ‘sportavonden’.
  10. Een ander voordeel van het ‘doorgaan van het gewone leven’ is dat onze kinderen niet worden belemmerd in bijvoorbeeld het afspreken met vriendjes en vriendinnetjes: die kunnen ze gewoon mee naar huis nemen.
  11. Hetzelfde geldt voor naschoolse activiteiten zoals sportclubjes, zwemles of kinderfeestjes. Ook deze kunnen gewoon doorgaan en onze nanny kan onze kinderen halen en brengen als dat nodig is.
  12. Wat één van de hoofdredenen was om te kiezen voor opvang aan huis, i.p.v. bij een gastouder thuis, was dat de baby gewoon zou kunnen blijven slapen in haar eigen bedje. Doordat er geen haal- en brengmomenten meer waren, was er meer rust. Bij Meia en Fosse kwam het wel eens voor dat de noodgedwongen uit hun slaap werden gewekt omdat ze de auto in moesten. Dit vond ik erg belangrijk, omdat Signe al noodgedwongen mee moet om haar broer en zus naar school te brengen of ervandaan te halen.
  13. De kinderen blijven in hun eigen, vertrouwde omgeving, met hun eigen spullen, speelgoed en buurt. Ze kunnen met hun vriendjes en vriendinnetjes spelen, hebben altijd speelgoed dat aansluit bij hun interesse en bovendien kunnen ze alles blijven doen wat ze normaal doen thuis. Als ze zin hebben om cakejes te bakken, te knutselen of te fietsen kan dat gewoon, omdat we daar zelf in faciliteren.
  14. Een nanny kan je soms uit de brand helpen. Er ineens achter komen dat de tandpasta op is bijvoorbeeld: het scheelt een logistieke uitdaging wanneer de nanny deze op haar gemak kan halen. Hetzelfde geldt voor brieven posten, de bieb boeken terugbrengen of andere kleine klusjes.
  15. Een nanny heeft andere kwaliteiten en gebruiken dan wij. Dat zie ik als een verrijking. Ik heb bijvoorbeeld niet zoveel ideeën voor knutselactiviteiten, waar onze nanny dat juist leuk vindt om mee aan de slag te gaan. En ze neemt ze mee op sleeptouw, naar speeltuinen of voor een spontane lunch bij de Happy Italy. Zo wordt elke dag een feestje voor de kinderen en wordt elke dag het cliché bevestigd: zolang de kinderen gelukkig zijn, zijn de ouders dat ook!

Als ik eerder van de mogelijkheden van opvang aan huis had af geweten, had ik er eerder voor gekozen. Ik hoop dan ook dat meer mensen zullen beseffen dat het niet alleen is weggelegd voor de rijken: het is echt het uitzoeken waard! Ik ben erg benieuwd voor welke vorm van opvang jullie kiezen en met welke reden. Of hebben jullie andere voordelen die nog niet in het lijstje staan? Ik hoor ze graag.

Volg me en deel als je wilt
Pin Share

4 gedachten over “15 Voordelen van een nanny

  1. Interessant blog en wat fijn dat het zo lekker loopt en dat jullie huidige nanny zo goed bevalt! 🙂 Ik kan me voorstellen dat dit prettiger is dan je kinderen naar de opvang brengen inderdaad.

    1. Hai Ottilie, bedankt voor het compliment! En ik vind het absoluut prettiger dan wegbrengen… hebben we ook 4 jaar lang gedaan, maar nu het zo geregeld is, merk ik pas wat een verschil het maakt!

  2. Hoi Michelle,
    Wat een interessant stuk! Begrijp ik goed dat het met 2 kinderen wel weer duurder is om een nanny te hebben (tov KDV)? Voor mij een lastig punt is dat mijn kinderen dan minder contact hebben met leeftijdgenootjes (zolang ze nog niet op de basischool zitten). Hoe sta jij daarin? En woont ze dan bij jullie in huis?

    1. Hai Lydia,
      Met 2 kindjes is het geloof ik wel iets duurder, maar je kunt de kosten tegen elkaar afwegen: wij hoefden geen voorschoolse opvang meer en de peuterspeelzaal kun je ook opzeggen als je wilt. Bovendien spaar je geld uit doordat je minder tijd kwijt bent met halen en brengen, dat scheelt toch al gauw een paar uur per week.
      Het ligt er aan of je vindt dat het contact met leeftijdsgenoten echt afhangt van kinderopvang. Want als er in je sociale kring voldoende contacten zijn met bijvoorbeeld kinderen van je vrienden of familie, of kinderen uit de buurt, is het misschien geen gemis voor je kind? Wij hebben om die reden ook besloten geen peuterspeelzaal meer voor onze jongste te doen.
      Succes met je afwegingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *