De verbouwing deel 10

De verbouwing deel 10

Over wandafwerking en nieuwe deurposten

De operatie is gedaan en ik ben alweer eventjes thuis. De verbouwing lag daardoor de laatste weken, maanden zelfs, soms noodgedwongen even stil. Heel even leefden we in het moment en bezochten we iedere week concert of ging ik met vrienden op stap, ‘nu het nog kan’. De focus kwam daarmee op genieten van het hier en nu te liggen, en het leven vieren, vooral op die onzekere momenten toen. Gelukkig blijkt alles in orde en kunnen we onze blik weer verruimen en richten op onze oorspronkelijke dromen. Gestaag pakt Steef zijn boormachine dan weer op en zaagt hij verder aan gipsplaten.

Nieuwe muren

Nog steeds zitten we in de fase van wandafwerking. Beetje eentonig misschien, maar in een ruimte van 7x10m zonder muren, waarin 4 kamers en een overloop worden gecreeërd, zijn er behoorlijk wat meters wanden af te werken. En dat kost veel tijd. Vooral omdat het huis zo verzakt is. Niet alleen naar voren, maar ook opzij. De wanden staan waterpas, maar het dak en de vloer lopen allesbehalve waterpas. Dat brengt behoorlijk wat meet en bijschaafwerk met zich mee. Een gipsplaatje zetten is daarmee niet zo eenvoudig als je (nou goed, ik) had gehoopt.

Alles zelf bepalen

Wat het ontzettend leuke is van zo’n grote verbouwing van de grond af, is dat je álles nog kunt bepalen. Hoe de indeling wordt, wat je afwerking wordt, waar de deur komt, en wat je allemaal niet voor creatieve ideeën hebt. De badkamer is dan ook ‘one of a kind’, want we hebben hem zelf bedacht. Ik kan niet wachten om al mijn fantasieën hierover eindelijk werkelijkheid te zien worden. Dat het daarom niet zo snel gaat als menig ander zou willen, is dan ook beter te verteren. Je doet alles zélf, wat een ontzettend trots gevoel geeft (ik ben vooral heel trots op mijn vent, want hij krijgt alle credits in dit geval). Je leert elke vierkante centimeter van je huis helemaal kennen, en krijgt ook een zeker respect voor het huis (of klink ik nu sentimenteel?). Een huis van 130 jaar draagt een lange geschiedenis, en heeft zijn bewoners al zolang gediend, dat ik het daarom ook belangrijk vind om dat in ere te houden en dat zoveel mogelijk te tonen.

Hergebruik

Nog los van het feit dat het de kosten behoorlijk kan drukken, willen we daarom zoveel mogelijk hergebruiken. Alle deurposten zijn met beleid uit de muren gehaald en hergebruikt, alle deuren die daarmee vrijkwamen, worden straks weer gebruikt voor de slaapkamers. Eén van de dubbele en suite deuren hebben we aan een oude deurenhandelaar verkocht, zodat zij een tweede leven zullen krijgen. Alle hoge plinten zullen we op dezelfde manier weer terugzetten, evenals de panelen onder de vensterbank. Ook de 130-jaar oude vloerdelen krijgen een tweede leven in onze slaapkamer. De schouw of ombouw om het fornuis krijgt een nieuwe bestemming in de kinderkamers en de natuurstenen schouw in de woonkamer moet van mij blijven, ook al vindt Steef hem eigenlijk foeilelijk.

Fotoverslag VOOR en NA

Ik neem jullie mee in ons 10e fotoverslag. Een jubileumstatus 🙂 Ik ben benieuwd hoeveel verslagen er nog zullen volgen. Omdat het de 10e keer is, doe ik voor deze keer ‘voor’ en ‘na’ foto’s bij de werkzaamheden. Geniet ervan en mocht je aan je armspieren en technisch CV willen werken, dan mag je je nog altijd melden 😉

 

VOOR: de originele status van het rechtergedeelte van de zolder, zoals we het kochten. Inclusief heel veel zooi.

VOOR: de originele status van de kamer aan de rechterkant van de zolder, vóór het strippen.

VOOR: de zolder aan de rechterkant na het strippen.

VOOR: de rechterkant van de zolder na het strippen.

NA: de status nu. Nieuwe vloerdelen, isolatie eronder, metalstuds, isolatie, nieuwe balken, nieuwe muren…

NA: en ook nieuwe deurposten (helaas waren niet alle posten te redden en kwamen we tekort), elektra doorgevoerd in de nieuwe wanden. Hier kijk je vanuit de deurpost van de kinderkamer op de overloop met de CV, richting trap. Om de CV wordt nog een kast gebouwd.

NA: op de overloop met rechts de ingang naar de badkamer, waar ook alle elektra al voorbereid ligt. Links de ingang naar de kinderkamer.

NA: de ingang naar de badkamer, met een deel van de houten platen en de isolatie er tegenaan.

NA: en de tweede deurpost is geplaatst en de platen worden verder vastgezet.

NA: de muur wordt tot in de nok dichtgemaakt. De kamers en overloop krijgen nu hun definitieve vorm.

NA: de nieuwe deurpost en de wandplaten verder tegen de muur aan bevestigd. De nieuwe balken zijn ook goed te zien, waarop de vliering van de kinderkamer komt.

NA: de badkamer aan de binnenkant, met klimaatfolie tegen de isolatie, en daar tegenaan groene gipsplaten (voor vochtige ruimtes).

NA: en nog een stukje verder…

NA: …en nog een stukje…

NA: en als dan alle houten wandplaten zijn bevestigd, volgen hier ook de groene gipsplaten.

NA: de badkamer vanaf de andere kant

NA: en de laatste foto, met nog weer een stukje verder met gipsplaten.

 

 

2 gedachten over “De verbouwing deel 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *