Turbulentie op de werkvloer deel 2

Turbulentie op de werkvloer deel 2

Zoals eerder geschreven hebben we flink wat tegenslagen buiten onze invloed om moeten incasseren. Dit heeft direct gevolgen gehad voor hoe ik mijn onderneming, mijn praktijk kan blijven draaien. Helaas is het gedwongen moeten stoppen met je eigen praktijk geen uitzondering in deze regio. Zo ook een directe collega van mij, die gedwongen is haar praktijk op te heffen en op hogere leeftijd in loondienst te gaan. Het breekt mijn hart: haar kostbare kennis en ervaring, met haar eigen, persoonlijke en effectieve werkwijze gaan nu verloren. In plaats daarvan moet zij, zoals ik het zie, in het keurslijf van een grote instelling. Want uiteindelijk moet er toch brood op de plank.

Verplicht minder werken

Gelukkig is het (nog) niet zo ver gekomen voor mij, maar ik ben wel gedwongen om minder te gaan werken. Ik kan straks waarschijnlijk zo’n 40% minder cliënten aannemen, en dat betekent dat we door het jaar heen de werkdruk moeten verdelen. Het voelt zó onnodig, want de wachtlijsten nemen nog steeds toe en we zouden, als we maar genoeg budget kregen, véél meer mensen kunnen helpen! Ik heb de kennis, de ruimte en de mogelijkheden. Maar die achterlijke beleidsvoering werkt dit op alle mogelijke manieren tegen.

Kapot

Sinds mijn laatste schrijven zijn er wéér allerlei tegenslagen bijgekomen, die bij mij zoveel stress en onrust hebben veroorzaakt, dat ik zelf uiteindelijk met mijn ziel onder mijn arm liep. Ik kreeg klachten, kon me niet meer concentreren en nog steeds kamp ik met zoveel frustratie vanwege het onrecht waar we keer op keer mee te stellen krijgen, dat ik zelf op de rem moest trappen. Een mede cursist verwoorde het zo: “gemeentes hebben totaal niet in de gaten dat ze letterlijk mensen kapot maken met hun wanbeleid”. Ik kan het helaas alleen maar beamen.

Alternatieven

Per 2020 ga ik dus minder werken, en gebruik ik de tijd om me te richten op alternatieven. We moeten wel. Met elkaar hebben we zoveel kennis, passie en ervaring, dat we die gaan stoppen in een nieuw, aanvullend aanbod. Het blijft wrang dat we verplicht worden het roer (weer) om te gooien, omdat je niet kan doen waarvoor je bent opgeleid. Maar het is niet anders. Het wordt een aanbod waarmee we (godzijdank!) geen bemoeienis van de gemeente zullen hebben, en daarmee eindelijk de vrijheid in het ondernemen écht kunnen gaan ervaren. We gaan doen waar we goed in zijn, maar belangrijker momenteel nog: waar we blij van worden en energie uit halen.

Supervisie

Eén van die dingen is voor mij het geven van supervisie. Momenteel volg ik de opleiding tot supervisor, en ben ik reeds gestart met een aantal supervisanten. Hier heb ik onwijs veel zin in! Zoek je toevallig nog een NVO/NIP/GZ/SKJ supervisor, neem dan gerust even contact met me op!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *