8 Low-budget kinderfeestjes

8 Low-budget kinderfeestjes

Tips voor feestjes met jonge kinderen

Vanaf het moment dat mijn kinderen naar de basisschool gingen, was het raak: kinderfeestjes! En omdat mijn oudste dochter in de zomervakantie jarig is, mochten we meteen aan de bak met het verzinnen van een leuk feestje. Ik groef in mijn eigen jeugdherinneringen aan feestjes, speurde internet af en keek de kunst af bij ouders die me voorgingen.

Het viel me alleen tegen hoe duur de meeste kinderfeestjes waren! Zeker voor kleuters die net komen kijken vond ik het onzin om zoveel geld uit te geven voor een leuke middag. Dat kon anders, besloot ik. In de loop der tijd heb ik daarom wat ideeën verzameld die in de categorie vallen van kinderfeestjes voor een klein budget. Alvast voor alle ouders en andere bekenden die mij de inspiratie gaven: bedankt! Jullie tips zijn zo leuk dat ik ze graag met anderen deel!

1. Spelletjesmiddag

Het eerste kinderfeestje dat we voor onze oudste dochter gaven was een traditionele “spelletjesmiddag”. We begonnen met pannenkoeken eten en lieten de kinderen daarna de cadeautjes verstoppen voor de jarige, die ze mocht zoeken. Ik had een kleine knutselactiviteit voorbereid: het versieren van sleutelhangers met foamklei (budgetvariant is bijvoorbeeld te koop bij de Hema). Geeft geen rommel en iedereen heeft direct een kleinigheidje om mee naar huis te nemen. Na het knutselen gingen we naar buiten (zomer, dus gelukkig heerlijk weer!), waar we twister speelden in de tuin. Ondertussen zette mijn vriend een speurtocht uit met stoepkrijt. Onderweg waren er kleine opdrachten en vragen, zoals: ‘trek elkaars schaduw om’, ‘welk huisnummer zie je aan de overkant van de weg’, ‘hoeveel blauwe deuren tel je in de straat’, ‘zing een liedje’, ‘loop 3 rondjes rond de paal’, etc. Uiteindelijk mochten ze de papa zoeken, die zich aan het einde bij een speeltuintje had verstopt. Dikke pret met alle vragen onderweg en genoeg gelegenheid om lekker de energie kwijt te kunnen. Na even gespeeld te hebben in de speeltuin wilden de kinderen graag zélf een speurtocht uitzetten voor de grote mensen. Eenmaal terug, speelden de kinderen nog even buiten of kleurden een kleurplaat, en was het alweer tijd om opgehaald te worden.

2. Bezoek de molen

Een bezoekje aan de molenaar. Laatst was het open dag bij de molen ‘Kyck over den Dyck‘ in Dordrecht (dit soort handige tips scoor je bijvoorbeeld door je lokale VVV-facebook pagina te liken), waar er pannenkoeken werden gebakken en je een rondleiding kon krijgen. De molen was veel groter en hoger dan ik dacht! Het bestaat uit een winkeltje beneden, waar je bijvoorbeeld ook wat kan eten en drinken. Daarboven zijn verschillende niveaus, waar je telkens een ander stukje van de molen tegenkomt: eerst zie je de wieken door de ramen, daarna kun je ook naar buiten. Bijna boven zie je de raderen draaien en in de nok vindt je de maalstenen. Het geluid, de bewegingen en de natuurkracht maken het tripje een hele belevenis! Een rondleiding door de molenaar kost slechts €1 per persoon en is gegarandeerd een leuke trip! Eventueel kun je met zelf gemalen meel (te koop in de molen) daarna bijvoorbeeld muffins gaan bakken.

 

3. De natuurspeeltuin

Een middagje bij de Speeldernis. Deze leuke natuurspeeltuin in Rotterdam is een klein paradijsje voor echte buitenspeelkinderen en waterratten. Hutten bouwen, slootje springen, dammetjes maken en met modder spelen… het kan er allemaal. Optioneel is een arrangementje met bijvoorbeeld popcorn poffen, marshmellows roosteren of broodjes knakworst bakken boven het vuur. Een arrangementje kost €9,50 per kind en geeft garantie voor een hele middag speelplezier. Maar ook hier is een budget variant in de vorm van een doe-het-zelf feestje: je neemt je eigen eten en drinken mee en kan voor €2 per kind een plekje rond het vuur reserveren.

 

4. De lokale speeltuin

We hebben in Dordrecht een aantal leuke speeltuinverenigingen, waar je ook je verjaardag kunt vieren. Voordelen: dichtbij, meenemen van eigen eten en drinken is toegestaan en de hele middag ben je onder de pannen. Voor ongeveer €1 tot €1,50 per kind heb je de hele middag alle kinderen in een veilige speelomgeving en kun je als ouders vanaf de picknicktafels een oogje in het zeil houden. In dit geval werden de kinderen daar ook door de betreffende moeder geschminkt als extra verrassing voor de kinderen.

 

5. Kindertheater voorstelling

Een iets duurder feestje: een Kindertheater voorstelling, bijvoorbeeld bij Kindertheater Marjolijn. Speciaal gericht op kinderen vanaf 2 jaar, voor verschillende leeftijden. Kaartjes zijn standaard €7 per kind inclusief wat drinken en een koekje. Voor de jarige ligt er een verrassing klaar. Een ideaal slecht-weer uitje of uitstapje voor in de winter wat bovendien de creativiteit en fantasie van kinderen prikkelt.

 

6. Schatgraven

Hiervan heb ik twee verschillende varianten die ik recent heb gehoord. Bij de eerste versie kregen de kinderen een geheime boodschap of brief waarin stond dat er een schat verstopt was in de buurt. Niet helemaal toevallig bleek dit in de zandbak van de kinderboerderij te zijn. Een heuse schatkist werd inderdaad opgegraven door jongens met scheppen. De schat bestond uit ‘diamanten’ en ‘robijnen’: kleine gekleurde steentjes en andere glimmende hebbedingen. In de tweede versie moesten de kinderen ook een schat vinden. Ditmaal vonden ze flessenpost, die ze uit het water visten. Deze brief bleek van een piraat, die een plattegrond had getekend op een schatkaart die gevolgd moest worden. De enthousiaste kinderen doken in het verhaal, gingen op zoek en vonden uiteindelijk prachtige goudklompen (goud gespoten stenen), om schathemeltjerijk weer naar huis te keren.

 

7. Apekooien in de gymzaal

Slecht weer? Huur een gymzaal! Er zijn vaak meerdere sport- en spelzalen in de gemeente te huur. Niet alleen voor verenigingen, maar ook voor particulieren zoals ouders. Verzin leuke spelletjes, klim in de touwen of ga apenkooien! Een sportief en actief feestje dat niet veel geld hoeft te kosten. Voor een uur huur betaal je ongeveer €12 en je kunt er heel wat kinderen in kwijt! Kijk in Dordrecht bij Dordtsport voor de verschillende gymzalen.

 

8. Themafeestje

Deze bestond al in mijn jeugd en is altijd goed. Denk aan een Frozen, Lego (Friends) of een Minions feest: kom allemaal verkleed, versier samen een cake in de kleuren van het thema, zorg voor een thema-diploma om aan het einde mee te geven, doe een thema-activiteit (modeshow, minions gooien i.p.v. blikgooien, met z’n allen een kasteel van karton knutselen, kroontjes of zwaarden maken, (glitter)tattoos zetten…) en natuurlijk laat je alle kinderen schminken in het thema. Tussendoor ga je allemaal even lekker naar buiten voor een frisse neus en om alle energie kwijt te raken.

 

Heb je zelf nog andere ideeën en tips voor low-budget kinderfeestjes voor jonge kinderen? Misschien heb je ergens iets gelezen, of heb je zelf iets origineels gedaan? Laat het hieronder weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *